С молитви за единство, надежда и мир в душите посрещат Рамазан байрам мюсюлманите в Разградско. Празникът започва с байрамска молитва в 7:05 часа, която ще бъде отслужена във всички 124 джамии в областта. В самия ден както повелява традицията мъжете отиват в джамия за тържествена молитва - байрам намаз. След празничната молитва вярващите се поздравяват още в джамията и след това се прибират да празнуват със семействата си, каза за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. 
Рамазан байрам се отбелязва три дни. Той се чества след края на въздържанието от храна и напитки през свещения месец Рамазан. По традиция по-младите посещават по-възрастните си роднини, близки, приятели и съседи, целуват им ръка, с което изразяват своето уважение към тях. Възрастните от своя страна черпят младите с бонбони и сладкиши. Затова и празникът се нарича още Шекер байрам. Той е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства, обясни районният мюфтия.
Според мюсюлманската религия по време на Рамазан байрам по-богатите помагат на бедните като дават милостинята "зекят" и "фитре" на сираци, вдовици и социално слаби, за да усетят и те благодатта на свещения месец. Ислямът повелява да се посещават и гробищата, за да се помолим за починалите близки и роднини, каза още районният мюфтия. Той добави, че искането на прошка е основният смисъл на честванията и затова по време на байрама е важно вярващите да поискат и да дадат прошка едни на други, а скараните да се сдобрят.
Мехмед Аля честити празника и пожела не само на мюсюлманите, но и на всички хора в страната и по света здраве, щастие и берекет. „Нека да помолим всевишния този байрам да бъде повод за укрепването на нашето единство и единодействие, за благоденствие и щастие на цялата ни общност, за хаир и берекет“, допълни районният мюфтия на Разград.
В Деня на Рамазан байрам жителите на разградското село Брестовене също отправиха своите пожелания за здраве и по-спокойни дни. Хората споделиха, че приготовленията за празника започват в последния ден от свещения месец Рамазан, наречен „Арифе“. На този ден жените месят мекици, домашни питки, приготвят халва и ги раздават на съседите си, разказаха Несибе Чаушева и Юмгюл Яменова. За байрама те вече са направили баклавите и баниците, които присъстват задължително на празничната трапеза.
"Традициите са за това - за да се спазват", каза Айнур Чауш, която също определи празника като дългоочакван. Тя сподели, че на байрама посреща своите деца и внуци и заедно отиват да целунат ръка на 82-годишната й майка, посещават роднини и приятели, за да им честитят празника и да им поискат прошка. „Тази година байрамът съвпада с идването на пролетта, а с това и с надеждата за повече добрина, топлина, вяра и мир в душите. Празниците са, за да бъдем единни и сплотени, и да си прощаваме“, допълни Чауш.