Над 100 ръководители на местни парламенти в страната се събират днес в Пловдив, където ще се състои Общо събрание на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България (НАПОС-РБ), съобщиха от пресцентъра на асоциацията. На форума ще бъде направен отчет за дейността на организацията през 2022 г. и ще бъде обсъден и приет бюджет за настоящата година. 
Основните задачи през изминалата година за нас бяха активно участие в законотворческия процес на Народното събрание по закони, касаещи местните власти, повишаване капацитета на общинските съвети и техните председатели в най-важните сфери на местното самоуправление, както и провеждане на активна международна дейност за обмяна на положителен опит и повишаване авторитета на НАПОС-РБ. Работихме за популяризиране на дейността на общинските съвети, за издигане ролята на председателите на общински съвети, за организационното укрепване на асоциацията, каза Венцислав Спирдонов, председател на Управителния съвет на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет - Велико Търново, цитиран от пресцентъра на организацията.
По думите му през отчетния период са организирани три национални и три регионални семинара. На 14 и 15 юни в София над 70 представители на общински съвети от страната са дискутирали въпроси, свързани със Закона за нормативните актове и Закона за защита на личните данни и задълженията по тях на общинските съвети и администрации. Обсъдени са и инструментите за оценка на въздействието на нормативните актове и на обществените консултации като са разяснени правната уредба, ползите и прилагането на инструментите. Разгледани са и добри практики и качеството на местното законодателство.
В момента в НАПОС-РБ членуват 192 председатели на общински съвети. В областите Велико Търново, Габрово, Добрич, Кърджали, Разград, Силистра, Сливен всички председатели на общински съвети са членове на асоциацията.