Днес се навършват 55 години от установяването на дипломатически отношения между България и Непал.
За първи път дипломатическите отношения между двете държави са установени на 15 април 1968 г., сочат данните на отдел „Справочна“ на БТА. За първи български посланик в Непал е акредитиран българският посланик в Делхи, Индия - Найден Белчев. Той връчва акредитивните си писма в Катманду на 14 декември 1969 г. За пръв посланик на Непал в България е назначен посланикът на Непал в Москва Бал Чандра Шарма. Той връчва акредитивните си писма в София на 9 април 1969 г. През март 2017 г. непалската страна информира за решението си посолството в Берлин да бъде акредитирано за България.
Почетно консулство на България в Катманду в Непал с консулски окръг, обхващащ територията на града, се открива от 12 май 2011 г. с решение на Министерския съвет. За почетен консул е назначен непалският гражданин Бхола Бикрам Тхапа. Той е ръководител на консорциума President Travel and Tourist Pvt. Ltd., който включва компании с интереси и дейности в сферата на туризма, транспортната дейност, хидроенергетиката, финансите и търговията. 
България няма функциониращо посолство в Непал. Българското посолство в Ню Делхи, Индия, e акредитирано за Непал.
Непал, България и алпинистките експедиции
Най-много контакти между двете страни са осъществявани по време на българските алпинистки експедиции в Непал. 
Най-високият връх в света - връх Еверест (8848 м), е разположен върху гребените на Хималаите, на границата между Непал и Тибет. Наречен от тибетците Чомолунгма, или "Майка богиня на вселената", върхът получава по-популярното си английско име в знак на почит към сър Джордж Еверест, британски топограф, изследвал Южна Азия през 19-и век. Първите хора, покорили най-високия връх на планетата, са новозеландецът Едмънд Хилари и непалският шерп Тенсинг Норгей. Те стъпват на Еверест на 29 май 1953 г.
Първият българин, покорил връх Еверест, е Христо Проданов. На 20 април 1984 г. той се изкачва към върха без кислород, като минава през западния хребет, наречен „Жестокият път“ заради трудната си проходимост. Той е първият в света, изкачил върха през април, когато метеорологичните условия са неблагоприятни, и първият, който го изкачва без кислороден апарат. Христо Проданов изкачва върха от базовия лагер за 33 дни, което е рекорд за този маршрут. Той загива на слизане от върха и остава завинаги там. Христо Проданов е 155-ият алпинист в света, покорил върха.
През май 2019 г. непалският шерп Ками Рита (на 49 години) поставя нов световен рекорд, като стъпва на покрива на света за 24-и път. Легендарният алпинист изкачва Еверест (8848 метра) за първи път през 1994 г. През последните 25 години той повтаря това постижение още 23 пъти.
В Непал са разположени някои от най-популярните маршрути за преход в света, като трасето под връх Анапурна и прехода в подножието на връх Еверест в Хималаите. След унищожителното земетресение в Непал на 25 април 2015 г. с магнитуд от 7,8 по скалата на Рихтер, при което загиват близо 9000 души, стотици са ранени и напускат разрушените си домове. След земетресението страната трудно възстановява туризма си.
През 2019 г. в пешеходни преходи в Непал са участвали 171 000 туристи, от тях 46 000 са били със самостоятелна организация - без водач.  За Непал заетостта в туризма е основен поминък. За създаване на повече работни места в страната Непалският туристически борд приема решение, с което от 1 април 2023 г. пешеходни преходи в хималайския регион на Непал се осъществяват задължително с водач. Ограничението важи само за националните паркове и резерватите, но това включва повечето популярни маршрути в Хималаите. (по данни на отдел "Справочна" на БТА). 
Какво трябва да знаете, ако искате да посетите Непал
За да посетят Непал българските граждани се нуждаят от виза. Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Непал, според информация на сайта на МВнР. 
Плановете за пътуване следва да бъдат съобразени с климатичните особености на страната. През зимните месеци, които са от ноември до януари полетите, особено във високопланинските райони, често се отменят поради лоши атмосферни условия.
В сезона на мусоните (юни-септември) по много пътища извън долината Катманду се образуват свлачища, които блокират за дълго време движението.
Храмовете се посещават само с покрити крака и рамене и не се допуска фотографиране на изображенията на божествата; обувките се свалят при влизане.
В Непал на места е възможно да се пазарува с индийски рупии, но правителството на страната е забранило вноса и употребата на банкноти от 500 и 1 000 индийски рупии. Ако се пренасят такива банкноти, при влизане в Непал те ще бъдат конфискувани от местните власти и ще бъде наложена глоба.