Всяка фотография представлява кратък разказ със свой сюжет и история. Това каза за БТА проф. д-р Росен Коларов по време на откриване на неговата изложба „Парчета самота“ в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Някои истории са разказани лаконично, други – многословно и с повече епитети и описания, но така или иначе фотографията е едно изкуство, което носи в себе си синтетичен характер и разказва истории за съдби, хора, природа. 
Всяка една снимка в изложбата „Парчета самота“, а и не само, има своята фабула – начало, развитие и по някакъв начин – решение, каза още проф. Коларов. „Въпросът е дали имаме сърцето да вникнем в нея“, добави той. По негово мнение фотографията е много по-синтетична дори от краткия разказ, който си служи със словото. Читателят също изпитва някакви чувства, но една фотография много конкретно ни казва какво точно искаме да видим в нея, смята авторът. 
Изложбата „Парчета самота“ е създадена с подкрепата на Национален фонд „Култура“ и е показвана в София и в Бургас. „Малко преди да дойде идеята да участваме с този проект, издадох една книга, която се наричаше „Извън фокус“ и в нея бяха третирани някои социални въпроси за деца, лишени от родителска подкрепа, за родители, лишени от синовна обич, изоставени в домове, за възрастни хора и така нататък“, разказа проф. Росен Коларов. Така идва идеята проектът да се фокусира върху втората част, посветена на възрастните хора и върху темата за самотата. „Всички знаем мисълта, че щастливите семейства си приличат, а всяко, което е нещастно, е нещастно само по себе си. По същия начин всеки един от нас е сам единствено и само за себе и всеки разбира самотата по различен начин“, коментира авторът. По думите му за някои самотата е страдание, за други – чувство на отчужденост, а за трети – творческо единение. По негово мнение самотата не бива да се приема само като негативно усещане, защото зад нея може да има много емоция, красота и цветове. 
„Когато кандидатствахме за проекта фотографиите вече бяха факт“, отбеляза авторът и посочи, че те са заснети в периода между 1982 и 2020 година, а повечето от тях са на лента. Според проф. Коларов всяка една творба носи различна емоция и всяка една е „рожба“, която творецът е създал. „Правенето на изкуство въобще, в това число и фотография, е един интересен и дълъг феномен – снимате, снимате, казвате си, че имате кадър, проявявате филма, но след няколко дни се появява вътрешната критика. След още малко време решавате, че сюжетът не е реализиран добре“, обясни той. Авторът изрази мнение, че трябва да мине време, за да може творецът да прецени реално дали е постигнал своята цел. В този смисъл всяко едно произведение на изкуството, било то разказ, фотография, картина или музикално произведение, носи в себе си нещо изстрадано и става част от сърцето на всеки един човек, който има претенцията да каже, че е творец. 
Проф. д-р Росен Коларов е категоричен, че отдавна фотографията е негово призвание. „Почувствах я в сърцето си още докато бях в първи курс“, коментира той. 
Авторът е завършил стоматология. Фотограф - художник е от 1990 година, а фотографският му опит е повече от 40 години. Има участие в над 80 национални и международни изложби и представял над 20 свои изложби в София и в други градове в страната. Носител е на над 30 награди в Япония, САЩ, Македония, Сърбия и други, а негови експозиции са показвани във Франция, Полша и Австрия. Автор е на десетки публикации в българския и международен печат, а негови фотографии са притежание на Музея за пресфотография в Осло и на Музея за изобразителни изкуства „А. С. Пушкин“ в Москва. Проф. д-р Коларов е учредител и член на Фотографска академия „Янка Кюркчиева“ и е носител на статуетка на Академията. 
В Казанлък проф. д-р Росен Коларов гостува със своя изложба за втори път. Авторът изрази своята благодарност към Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства и подчерта, че Казанлък е столицата на фотографското изкуство в България. „Казвам го отговорно и честно и съм убеден, че е така“, посочи той. Проф. Коларов допълни, че към изложбата „Парчета самота“ има издадена и книга, която той е подарил на културния институт.