Изборният ден в Русенско започна в спокойна обстановка, съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ е протекла нормално. Тази сутрин секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Районната избирателна комисия и Секционните избирателни комисии без нарушения. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите в Русенско.
От структурите на МВР в областта са предприети всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряването на спокойно протичане на изборния ден.
Малчева обясни, че над 500 служители са ангажирани с гарантиране на сигурността, превенция на престъпленията, свързани с избирателните права на гражданите, както и с пресичане, разследване и ефективно противодействие на престъпна дейност. 
До приключването на изборите на публични места и в районите на изборните секции ще има засилено полицейско присъствие и мобилни екипи. Създадена е организация за незабавно реагиране и проверка на постъпващите сигнали за нарушения на изборния процес и обществения ред.