Детският отдел на Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ в Бургас продължава да е един от най-посещаваните и през настоящата 2023 г., като тенденцията за нарастващ брой регистрирани читатели сред децата се запазва, показва справка на БТА, направена по повод предстоящия Международния ден на детската книга - 2 април. 
От началото на годината до 29 март, включително, броят на новорегистрираните читатели в Детския отдел на регионалната библиотека в морския град е 1007. За този период са раздадени 6462 книги, а читалнята е била посетена от 894 деца, които са използвали пространството не само за четене, но и за писане на домашни или отдих. За времето, което обхваща почти цялото първо тримесечие на годината, общо 3439 от младите читатели са заели книги за дома, каза за БТА главният библиотекар на Детския отдел в регионалната библиотека Красимира Люцканова. 
За сравнение през цялата 2022 г. новорегистрираните читатели са общо 9736, от които 2699 са деца до 12-годишна възраст. 
Справката на БТА показва още, че сред най-четените детски книги в бургаската регионална библиотека попадат поредиците „Седмицата на мишлето“ и „Феята от захарницата“ от Катя Андонова, книжките на Евгения Войнова, сред които са „Давид“, „Матея“, „Мечта“, „Цветна бъркотия“. Момичетата предпочитат също поредицата „Лили Чудото“ от Книстер, докато при момчетата по-търсени продължават да са всички издания от „Дневникът на един Дръндьо“ на Джеф Кини. 
Сред най-търсените и заемани заглавия са още книгите на Дейвид Уолямс като „Бабата бандит“ и „Момчето милиардер“, поредиците „Заек и мечка“ на Джулиан Гоф и Джим Фийлд, „Детективите Агата и Лари“ на Стийв Стивънсън и „Агата“ на Александра Георгиева. Учениците след V клас четат много и литературната поредица „Скълдъгъри Плезънт“ от Дерек Ланди. На голям интерес продължават да се радват и книгите за Хари Потър на Джоан Роулинг, които са вече класика, допълват от библиотеката.
„Изключително търсени при нас са и всякакви енциклопедии. Децата много се интересуват – особено, когато са свързани с животни, динозаври, за автомобили, за космоса или пък за човешкото тяло“, разказа Красимира Люцканова.
Според нея данните показват още, че младите читатели са най-активни през летните месеци, когато им се дават и списъците със задължителна литература за ваканцията. В този период сред читателите се откроява групата на учениците между I и IV клас, докато на годишна база най-активни са децата от 5-6 до 10-12-годишна възраст, допълни главният библиотекар на Детския отдел. 
„Изключително ме радва, че страшно много деца четат през лятото. Дали това е само заради списъците за четене и дали е изцяло под влиянието на учителите или на родителите, защото при нас възрастта е до VII клас и при тях те все още имат повече контрол и влияние, не знам. Но при нас изключително много се четат Ран Босилек, Джералд Даръл, „Похитителят на мълнии“ от Рик Риърдън, които се дават след различните класове“, допълни Красимира Люцканова.
Лошото е, че не ги връщат в срок, защото, особено за първи клас, списъкът е с между 10 и 12 книги и децата просто не успяват за един месец да ги прочетат и да ги върнат. „Налага им се да четат по 4 книги на месец, а „Пипи Дългото чорапче“ например е 300 страници. „Емил от Льонеберя“ също е дълга и те не смогват. Затова ги презаписват“, коментира още тя.  
Тя изтъкна също, че в Детския отдел целогодишно се организират посещения на деца от различни възрасти – от детски градини и основни училища, които идват да се запознаят с условията, които библиотеката предлага. „Прави впечатление, че някои деца от четвърта възрастова група в детските градини са много самостоятелни и могат да четат. Ние правим с тях и верижно четене. Подаваме им непознат за тях текст и макар да сричат, това е много добре за деца, които предстои да бъдат първи клас. Пускаме им също така нашия т.нар. магичен под, а след това ги награждаваме, че са били много добри и послушни.“ 
Друга положителна тенденция в Детския отдел на бургаската регионална библиотека, която Люцканова отбеляза, е, че почти няма седмица, в която да не получат дарения от детски книги или пъзели, които са нови или пък добре запазени и чрез библиотеката могат да продължат да радват и други деца.