В Детския отдел на Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен през 2022 г. са регистрирани 2091 читатели, с 267 повече спрямо предходната година, съобщи за БТА служителят в културната институция Таня Вътова по повод Международния ден на детската книга, който се отбелязва на 2 април.
Ръстът в детската читателска аудитория като трайна тенденция през годините е резултат от активната и постоянна работа на библиотеката за приобщаването на малките читатели. Традиционни инициативи в тази посока са организирането на срещи с детски автори; празници на детската книга и изкуствата за деца през април; лятна детска работилница за изкуство с различни клубове и творчески ателиета; кампании по промоционална читателска регистрация на първокласници и отличници и др. Традиционна инициатива по привличане на детската аудитория е и домакинстването на празниците на буквите на значителна част от шуменските първокласници, което е още една възможност за запознаване на децата с библиотеката, каза Вътова.   
Тя обясни, че за популяризирането на библиотеката и разширяване на детската ѝ аудитория, от 2022 г.  културната институция започна активна съвместна работа с шуменските училища, образователни центрове и детски градини. В резултат на това през учебната 2022-2023 година, съвместно с Второ основно училище „Д-р Петър Берон” в Шумен е реализирана инициативата „Учим един ден в месеца в Регионалната библиотека”, в рамките на която всеки клас от начален етап на образование на учебното заведение един ден в месеца провежда учебните си занятия в оборудвана в библиотеката класна стая, което дава възможност на децата в още по-голяма степен да се докоснат до света на книгата и да обикнат библиотеката като приятно място за четене, а също и за творчески занимания и игри. В резултат на активната съвместна работа с образователните институции в града, през 2022 г. са осъществени близо 80 организирани посещения на техни възпитаници в Детския отдел на библиотеката. При тези посещения децата имаха възможност да се запознаят с библиотеката и възможностите, които тя им предлага, както и да участват в творчески работилници и атрактивни разходки в библиотечните книгохранилища, отбеляза Вътова.
По отношение на художествената литература, предпочитаните четива за най-малките читатели на библиотеката са приказките. Децата в училищна възраст, освен към авторите и заглавията от летните си списъци за задължителен прочит, проявяват интерес и към книгите на магьосническа тематика, като книгите на Анна Руе от поредицата „Магическата аптека”, към приключенската и детективската литература (например книгите на Лучия Вакарино от поредиците „Детективска агенция Мама и аз”, на Фабиан Ленк от поредицата „Детективи с машина на времето”), както и към книгите с дневникова форма като съдържание и графично оформление (на Виржини Л. Сам от поредицата „Дневникът на една проклетия”, на Рейчъл Рене Ръсел от поредицата „Дневниците на загубенячката”, на Стефан Пастис от поредицата „Тими Провала”, на Джим Бентън от поредицата „Скъпо тъпо дневниче” и др.). По отношение на литературата от различните области на знанието, интересът е към книги и енциклопедии на тема загадки, експерименти, археология, астрономия, палеонтология, допълни Вътова.