Софийски градски съд (СГС) ще проведе заседание по делото срещу лидера на БСП Сергей Станишев.

Първото заседание по делото срещу Станишев за изгубени секретни документи ще се проведе на 18 март от 13.30 часа и ще се гледа от 13 съдебен състав.

Лидерът на БСП Сергей Станишев изпрати писмо на 23 октомври 2013 година до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров с молба ръководената от него институция да вземе отношение по повод проточилото се следствено дело за загуба на секретни документи. "Липсата на ясна позиция дава възможност за публични манипулации и спекулации по темата. Убеден съм, че е важно да има решение по повод цитирания казус. Обществото има право да научи истината. Аз също имам право да изчистя името си. Надявам се да предприемете необходимите действия прокуратурата или да повдигне обвинение, или да се откаже официално от такова", каза в писмото си Сергей Станишев. Лидерът на БСП допълни и, че е внесъл необходимото искане в Софийски градски съд – възможност, която дават разпоредбите на НПК за разглеждане на дела в съда по искане на обвиняемия.

На 25 октомври миналата година главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане с основание чл.70 ал.1 от Конституцията - за снемане имунитета на народния представител Сергей Станишев и за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу него.