Изложба по случай 10-годишнината от кончината на скулптора Георги Жеков бе открита в Силистра. Тридесет скулптури и две рисунки от фонда на Художествената галерия в крайдунавския град са подредени в залите на културната институция.
„С мемориалната експозиция искаме да уважим и да си спомним за нашия колега като човек и творец – тих, изключително скромен и деликатен в общуването със своите колеги и приятели“, заявиха от галерията.
Проф. Ангел Станев от Националната художествена академия каза за БТА, че Георги Жеков не е бил оценен приживе.
„Той е националнозначим. Неговият стил беше малко по-суров и задълбочен, а вкусовете в обществото са с друга нагласа. Не беше възприеман и беше неглижиран. Но вече 10 години след смъртта му творбите издържат теста на времето“, каза Станев.
В си богатото си творчество Георги Жеков създава много значими творби, монументални фигури, бюстове, портрети, релефи и малка пластика. Изкуството му е непреходно извисено и пречистено. Такива са  монументалният паметник на Йордан Йовков в село Окорш, барелефът на генерал Атила Зафиров в село Зафирово, бюстовият паметник на Никола Ганев и др.