Пречиствателната станция за питейни води на яз. "Ясна поляна", за която държавата отпусна спешно средства за ремонт, трябва да бъде укрепена до месец и половина, увери при посещението си в Бургас арх. Иван Шишков - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството. 
"Това, което трябва да направим, е спешно укрепване на съоръжението, за да няма проблеми. След това считам, че бъдещите строители ще се справят. Не знам кои ще са те, но знаем какво трябва да се направи, чисто технически. Ситуацията е аварийна и това е ясно за всички, но е създадена организация и е направен анализ. Надявам се, че проблеми през летния сезон няма да има", заяви арх. Шишков. 
Той допълни, че по самия язовир край Ясна поляна също е необходимо да бъдат направени укрепителни дейности, но те не са сериозни. 
Както БТА съобщи в края на миналата година, областният управител на Област Бургас проф. Мария Нейкова обяви частично бедствено положение във ВиК сектора заради компрометираната конструкция на пречиствателната станция за питейни води към язовир "Ясна поляна". Малко след това местното ВиК дружество обяви, че за ремонта са необходими поне 18,7 млн. лева без ДДС, като се позова на идеен проект за аварийно укрепване. В края на февруари тази година правителството отпусна малко над 23,5 млн. лв. за ремонта на станцията.