Североизточното държавно предприятие (СИДП) ще реализира проект "Подобряване природозащитното състояние на територията на СИДП ДП" по Оперативна програма "Околна среда 2014 -2020г.", на стойност над 11 256 000 лева, в четирите области на обхвата си - Шумен, Варна, Добрич и Търговище. Това съобщи на пресконференция днес директорът на СИДП инж. Ради Иванов, в присъствието на областния управител на Шумен проф. Христо Христов, представители на Шуменския университет, лесовъди, еколози, преподаватели в детски градини и училища, служители на държавни и общински институции, и журналисти.
По думите му проектът е важен поради няколко аспекта - икономически, екологичен, социален, технически и образователен. "Проектът предвижда залесяване на 1 159 дка държавни горски територии, като част от тях са в рамките на защитени територии от Натура 2000, сред които Камчийска, Котленска и Еменска планина, Провадийско-Роякско и Шуменско плато, Суха река и други", се уточнява в прессъобщението на СИДП за пресконференцията. 
Освен залесяване с нови гори, по проекта е предвидено да бъдат наети на работа и работници, които трудно се реализират на пазара на труда, да бъдат закупени нови трактори за работа в горите на стопанствата в СИДП, да се издадат 10 000 книжки, предназначени за деца, работа с ученици и студенти от различни учебни заведения. Крайният срок за изпълнение на проекта е декември 2023 година, бе съобщено на пресконференцията.