По-трудно е днес да си творец. Неприятно е, потискащо е. Това каза в интервю за БТА в Русе маестро Пламен Джуров - диригент на камерния ансамбъл "Софийски солисти". Той е един от участниците в международния фестивал "Мартенски музикални дни", който се организира в крайдунавския град. 
"Ние си мислим, че правим нещо красиво, че правим нещо за хората, което да направи живота им по-интересен и по-хармоничен, но когато има такива критични моменти - като икономическа и мигрантска криза, война, това вече е потискащо, защото се чувстваш безпомощен и безполезен", каза маестрото.
По думите му музиката може да помогне за преодоляване на разделенията в обществото. "Човек не трябва да се задоволява само с моментното преживяване от музиката, а да си помисли, че ще има и следващи прояви, че тези хора, които са били до него в залата, също изпитват чувства на вдъхновение, на съзерцание, на поглед навътре в себе си. Това би трябвало да ги сроди, да ги направи общност. Поне такъв е замисълът на музикалното и на театралното изкуство", каза Пламен Джуров.
По думите му най-важното за развитието на младите хора е създаването на среда, в която те израстват. 
"Средата, в която те израстват, определя и тяхното съдържание и поведение. Би трябвало в тази среда да звучи повече класическа музика. Да има малко повече развитие на образованието за изкуствата. Това е голям недостатък. Много лесни станаха тези достъпни музикални форми - отваряш телефона, имаш всичко, но не знаеш какво да избереш. Тук става въпрос за индивидуалното развитие на всеки човек", каза маестро Джуров. 
Той даде пример как решават този проблем страни като Германия, Франция и Англия. "В училище създават условия на децата да се занимават с музикален инструмент - може да е класически инструмент или електрическа китара. Но ги карат да се съсредоточат, защото тази концентрация, която изисква музикалното изкуство, е полезна за всички други занаяти", каза Джуров. 
По думите му не е лесно да бъдеш музикант, защото се иска много време и постоянство. 
"Хубаво е да се познава повече света на музиката, тъй като той е полезен за самите хора и в това съм убеден", добави Пламен Джуров. 
Според него "Мартенски музикални дни" в Русе е един от най-устойчивите обществени и професионални форуми. "Още като студент, когато дойдох за първи път на фестивала, разбрах, че тук се отварят други врати към познанието", каза маестро Пламен Джуров.