Обезщетение от 2000 лева за причинени неимуществени вреди да получи от вътрешното министерство бившият директор на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Мирослав Дамянов, реши Административният съд в Русе. Компенсацията му е присъдена за събитията, произтекли от наложеното му наказание „Забрана за повишаване в длъжност за срок от една година“. Заповедта е била издадена на 7 септември 2022 година след проведено срещу него дисциплинарно производство. Санкцията е отменена с решение на Административния съд от 23 декември миналата година, пред който Дамянов я обжалвал.     

Старши комисар Мирослав Дамянов бе назначен за директор на Областната дирекция на МВР в Русе на 3 юни 2021 година. Той напусна системата на МВР на 1 ноември 2022 година и бе заменен временно от заместника си  комисар Явор Димитров до назначаване на действащия титуляр старши комисар Николай Ненков.
В иска си срещу МВР старши Мирослав Дамянов твърди, че до отмяната на незаконосъобразното дисциплинарно наказание той е претърпял значителни  неимуществени вреди. Станал неспокоен, бил измъчван от притеснения за негативните последици, които това би могло да има за кариерното му израстване. Изпитвал неудобство пред своите колеги в службата и огорчение от незаслужения укор към професионалната му дейност като държавен служител на ръководна длъжност в МВР. Станал мнителен, затворен в себе си, отчуждил се от колегите си, не изпитвал удовлетворение от работата. Страдал от безсъние и липса на концентрация. Наложеното му дисциплинарно наказание, предвид публичната му известност в Русе като директор на ОД на МВР, увредило сериозно личния му имидж сред негови близки и приятели. Дисциплинарното наказание довело до вземане на решение от негова страна да прекрати служебното си правоотношение в МВР по собствено желание. 
Русенският съд намира иска за резонен, тъй като касае държавен служител в МВР, стриктно изпълняващ и надхвърлящ изискванията за заеманите от него длъжности, чиято цялостна професионална кариера е преминала в системата на МВР, награждаван множество пъти и ненаказван нито веднъж. Магистратите решават обаче, че исканото от Дамянов обезщетение в размер на 5000 лева е прекомерно и намаляват сумата на 2000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.