С дисциплинарно уволнение приключи проверката на регионалното министерство по конфликта, в който служител на БГ Тол се държи изключително грубо с молдовски гражданин на Дунав мост. Запис на грозната сцена бе пуснат в интернет и предизвика лавина от гледания и остри коментари.
В обясненията си афектираният млад мъж пише, че скандалът е станал в края на смяната му и е бил уморен.
„Възникнал е спор, разгорещили са се страстите. Всичко се е случило в края на смяната му, бил уморен, афектиран и го е направил по емоционални причини, поради което съжалява“, каза вчера министър Гроздан Караджов.
„Маймуно, айде плащай. Плащай и чиба“ - това са част от думите, които служителят на БГ Тол крещи към молдовски гражданин. Той пък снима всичко с телефона си, без да крие това, дори подхвърля реплики за успокояване на напрежението, но те се възприемат като ирония и действат като наливане на масло в огъня. Въпреки това никой не спори, че поведението на служебното лице е недопустимо и напълно неприемливо.
„Митничарите са потърсили помощ от служителите на АПИ, за да обяснят на чужденеца защо дължи глоба от 36 евро. Той е ползвал път от републиканската пътна мрежа и едва след 15 минути, когато е засечен на първата рамка, е отишъл и си е купил необходимата винетка. Нарушението е регистрирано, сумата е била дължима. Платено е в кеш, но е платено на гишето на митниците, които са наш контрагент“, допълни вицепремиерът.
„Молдовският гражданин е подал сигнал за инцидента на 25 октомври, а самият скандал е станал на 22 октомври“, уточни Караджов.
Наред с това той съобщи, че винетките за леки автомобили няма да поскъпнат догодина, но тол таксите за товарни камиони в страната ще бъдат повишени, тъй като „в момента те са несъизмерими с тези в останалите държави“. В момента приходите от тировете, които рушат най-много пътищата у нас, са двойно по-ниски от електронните винетки за леките коли. Гроздан Караджов намекна и че трябва да се разшири обхватът на тол системата, като даде пример с камион, който влиза в България от Русе, пътува до Силистра и се връща, за което не плаща нищо, тъй като за този участък няма тол рамки.