На територията на Северното централно държавно предприятие (СЦДП) въвеждат иновативна система за електронно издаване на индивидуално разрешително за лов. Това съобщи за БТА говорителят на СЦДП – Габрово Венцислав Георгиев.
Системата ще бъде пусната пробно на 1 май за държавните ловни участъци, стопанисвани от територията на предприятието в областите Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра и Разград. Пускането на системата е обявено по време на изложението „Природа, лов, риболов 2023“ в Пловдив. 
Системата е разработена като мобилно приложение, обхващащо всички необходими действия за издаване на индивидуално разрешително за лов. То ще бъде налично за устройства, базирани на операционната система Android и тази на Apple. В разработването на приложението участва и СЦДП. Неговите създатели са взели предвид факта, че има ловци, които поради напреднала възраст или други обстоятелства не работят със смарт устройства, посочи Георгиев.
„Тенденцията в световен мащаб обаче е да се преминава към електронно издаване на разрешителни и съответно електронно отчитане на лова. Според европейските изисквания отчитането трябва да се случва своевременно, а в България това става на месечна база. Приложението „ИАГ Електронно разрешително за лов“ ще разреши този проблем, тъй като в основните му функции е заложено отчитане на улова в момента на неговата реализация. Освен това, интерактивна карта ще показва в реално време къде ловуват ловци“, каза Венцислав Георгиев. 
За да могат да ползват услугите на нововъведението, ловците ще трябва да се регистрират и да създадат индивидуални акаунти в него. През тестовия период ще бъдат изпитани всички негови функции и ще се извършат допълнения и промени, ако бъде установена такава необходимост. Според експертите от СЦДП – Габрово потенциалните ползи от приложението са много. То ще засили контрола и дисциплината, ще осъвремени процесите за издаване на индивидуално разрешително и отчитане на лова и ще ги приведе в съответствие към европейските и световните стандарти и тенденции.