Нямаме данни българските рибари да са направили каквото и да било нарушение. Това каза в предаването „Защо господин министър“ по bTV служебният министър на земеделието Явор Гечев. Той коментира случая със задържаните преди дни три български кораба на военното пристанище в Констанца, Румъния, и моряците на тях. 
Българските рибари са задържани не в териториалните води на Румъния, а в международни такива, посочи министър Гечев. 
По думите му уловът на акула е разрешен в България. Няма забрани по отношение на Европейския съюз, има частична забрана, която са си наложили самите румънци по отношение на румънските рибари и територии, добави той. 
Това, което констатираме в момента е, че българските рибари не са нарушили закона, посочи министър Гечев. България ще пази икономическите си интереси и интересите на собствените си граждани, категоричен бе министър Гечев. 
Той съобщи, че утре ще има среща в Министерството на земеделието със сдружението на рибарите. По думите му рибарите ще получат и правна помощ от Министерството на земеделието от адвокат, специалист по морско право.
Според нас не е имало защо да бъдат съпровождани до Констанца. Подписан е протокол на румънски, който са отказали да ни предоставят на нашата страна все още. Чакаме протокола да дойде, коментира министър Гечев. Чакаме законовото основание за задържането на корабите, каза още той. 
Относно сайта за сравнение на цените на храните foodprice.bg министър Гечев заяви, че той е насочен към потребителите и за всички, които могат да намерят „нормална, гарантирана като произход информация от правителството“. 
Вече на обществено обсъждане е и наредбата за Централния регистър към Българска агенция по безопасност на храните, която допълва цялото нещо. Ще имаме информация по цялата верига за доставки, за да може и самите институции да проверяват не само качеството на храната, а и ценообразуването, коментира той. 
По думите му, ако цената от сайта не съответства на тази в магазина, потребителите трябва да алармират. Той поясни, че на сайта цените не са промоционални.
Веригите от следващата седмица ще имат възможността да подават информация, такава каквато искат за продуктите, каза още министър Гечев. По думите му към момента поне пет вериги за заявили желанието си да го правят.