Отпуснатите от държавата 2.6 милиона за възстановяването на Летище Русе, ще бъдат пренасочени към друг важен проект - изграждането на спортния комплекс със закрит плувен басейн в училище „Васил Левски“ в квартал „Дружба“. Министерският съвет одобри трансфера на 2 665 500 лв. към Община Русе за тази цел.
„Това е поредната подкрепа на държавата по важен за Русе въпрос, защото в кварталите „Дружба“ и „Чародейка“, където е концентрирана голяма част от населението, няма друго спортно съоръжение. Когато започна проектът, планирахме ежегодно да заделяме суми за реализирането му, но в настоящата ситуация се надявам да направим решителни крачки по-бързо“, обясни кметът Пенчо Милков.
Изграждането на спортната зала с басейн започна през 2020 г., но бе спряно, след като фирмата строител изпадна в несъстоятелност под натиска на растящата инфлация и скокът на цените на строителните материали.
С парите от държавата и с 1,2 млн. лв. целева общинска субсидия за новия спортен център вече са осигурени 3,8 млн. лв. По актуални цени стойността му е 5,5 млн. лв., от които 500 000 лв. вече са изразходвани. 
Нужните малко на 1 милион лева са напълно по силите на общинския бюджет, посочи Милков.
Общината е подготвила техническото задание за избор на нов изпълнител и предстои обявяването на обществената поръчка.