Производителите на козе мляко, признато за най-качествено и най-полезно, ще ограничат влиянието на производителите на млечни продукти и налаганите от тях изкупни цени, а в близко бъдеще ще затворят кръга и ще станат независими. Това обясни председателят на Асоциацията за развъждане на млечни породи кози и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация Деан Тодоров на заседанието на Съвместната българо-румънска земеделска работна група в края на миналата седмица в Гюргево. 
От началото на април се очаква да заработи кооперативен съюз на територията на цялата страна, който ще изкупува козе мляко от производителите. До момента в него са се включили 18 от 23-ма производители на козе мляко в Русенско. Продукцията на участниците в сдружението ще се изкупува на 1.35-1.40 лева за литър при средна цена за останалите 1.00-1.20 лева. На първо време млякото ще бъде продавано на млекопреботватели, но целта е най-късно от юни организацията да започне собствено производство на кашкавал, сирене и други продукти от козе мляко. Сдружението е финансирано изцяло по частен път. Вече са закупени три камиона-цистерни и са изградени два млекосъбирателни центъра с дневен капацитет от по 10 тона. Единият е в русенското село Тръстеник, а другият в Първомай, Пловдивско. Инвестицията е от близо 850 000 лева, като предстои закупуването и на още един камион-цистерна.
На срещата, ръководена от заместник областния управител на Русе Детелина Ачева, беше решено Русе и Гюргево да си разменят гостуващи изложения на фермерски продукти. Участие в пазарите ще вземат предимно местни производители, фокусът ще бъде поставен върху млечните продукти.