Среща за създаване на организация на производители на плодове, регистрирана в Министерството на земеделието, инициира Съюзът на Дунавските овощари. Тя ще се проведе в петък от 16 часа в офиса на сдружението в Русе.
Създаването и укрепването на организации и групи на производители на земеделски продукти е едно от основните направления както на общата селскостопанска политика на Европейския съюз, така и на политиката на Министерството на земеделието и храните. На тях се отрежда съществена роля в процеса на по-добро регулиране на веригата на доставки на храни, което да доведе до по-справедливото разпределение на добавената стойност. Сдружаването дава на производителите по-силни позиции при преговори с купувачите (особено когато са супермаркети и търговски вериги), разнообразяване на предлагания асортимент и намаляване на общите производствени разходи. Организации и групи на производители могат да кандидатстват за финансиране по оперативните програми, което да подобри тяхното финансово състояние и да повиши производствения им капацитет. Сдружаването води и до подобряване на достъпа до финансов ресурс чрез предоставяне но колективни гаранции пред финансовите институции за всеки от членовете на организацията, обясниха от Съюза на Дунавските овощари.
От сдружението призоваха членовете си да подкрепят протеста на Българска Асоциация на Малинопроизводителите и ягодоплодните, които днес блокират няколко пътища с искания да се отмени решението да се оскъпи с 300% водата за поливане. Според тях драстичното поскъпване не е оправдано предвид факта, че „Напоителни системи“ пренасят вода с 10 000% надценка, а на всеки 1000 кубика  вода 800 кубика са в течове. Те настояват ценета на водата да се върне до нивата от сезон 2022 година.