Почти всички хранителни стоки поскъпват бързо в последните седмици, но тази тенденция се дължи изцяло на това, че производителите увеличават доставните цени, казаха за „Утро“ собственици на русенски магазини. Според тях покачването се дължи не на спекула, а най-вече на поскъпването на електроенергията, горивата и някои основни суровини.
„От години не сме променяли надценките си, слагаме си един и същ процент над цената на производителя. Когато той я увеличава, стоката поскъпва и в магазина. А откакто е започнала годината, всеки ден някой артикул идва с нова цена. С началото на войната в Украйна този процес само се усили“, каза за „Утро“ местен бизнесмен. 
Негови колеги отхвърлиха възможността някой да трупа дефицитни стоки на склад, за да печели спекулативно.
В бранша за бързообортни стоки всеки гледа да продаде стоката си максимално бързо, затварянето на капитал в някаква стока заради хипотетичната вероятност тя доста да поскъпне, е рискована бизнес операция, към която едва ли някой би прибягнал.                 

Нормалната логика е обратна - да се продаде бързо стоката, за която има временен дефицит, така че за кратко време да се реализира печалба, обясниха те. 
Никой от търговците, които пожелаха анонимност, за да не влизат в преракания с доставчици и клиенти, не се ангажира с прогноза за бъдещето. Те обаче бяха категорични, че дефицитни стоки на пазара няма и всичко може да се достави в разумен срок и на разумна цена. Поскъпването на енергията, на труда и общата инфлация обаче ще продължат да тласкат цените нагоре.
Междувременно съботните стълпотворения пред магазините на „Кауфланд“ в цялата страна заради обявена промоция на олио накара веригата да отмени следващите „мазни борби“ в събота, 19 март. Тогава, според разпространената през почивните дни рекламна брошура, трябваше да се продава олио на по-ниска цена.
Ето какво обясниха от компанията: „Продуктът традиционно присъства в промоционалните предложения на „Кауфланд“. Конкретната продажба беше планирана и организирана дълго време преди пазарната ситуация да се усложни заради напрегнатата международна обстановка. След внимателно анализиране на ситуацията и с цел предотвратяване на напрежение се отменя планираната за събота, 19.03.2022 г., продажба на олио на цена 3,69 лева. Уверяваме потребителите, че ще продължим да работим за всекидневното осигуряване на стоки от първа необходимост“.