Еърсофт е отборна, спортсменска игра с една единствена цел – забавление, каза за БТА Петромир Пенчев от Разград. Той разказа, че се занимава с този вид спорт от няколко години, като първите игри, в които се включва са във Варна. Без да подозира еърсофтът се превръща в любимо негово хоби. „Това е спорт, при който се достигат високи нива на адреналин. Впускаш се сякаш в истинско събитие, забравяш за всичко, а зададената мисия е цяло приключение“, обясни Петромир. Той сподели, че играта е и възможност човек да излезе от зоната си на комфорт и да влезе в една друга ситуация, която не е част от ежедневието и живота му. 
По думите на Пенчев много хора в страната се занимават с този вид спорт, той става все по-популярен. В Разград започва да се практикува преди три години, като игрите се провеждат в Бившия военен лагер и в изоставена училищна сграда край Лозница. От октомври 2022 г. привържениците на играта в Лудогорието се обединяват и създават Спортен клуб "Еърсофт Разград". В клуба към момента членуват около 30 души – мъже и жени от различни възрасти, професии и обществено положение, обясни Петромир. Той заяви, че като цяло спортът все още не е много популярен в Разград, затова желанието и целта на ръководството на новосформирания клуб е да го развият до някакво достъпно за повече хора ниво. С цел популяризиране на играта сред младежите предстои клубът, съвместно с Военното окръжие и Спортния клуб по стрелба „Дръзки“ да организират демонстрации в гимназиите в града. Първото събитие е предвидено да е в двора на Националната професионална техническа гимназия „Шандор Петьофи“. Сред належащите задачи е и намирането на подходяща база, която може да се ползва безвъзмездно от клуба за практикуване на играта. 
Днес ще се проведе и първата официално организирана от спортния клуб „Еърсофт Разград“ военно-симулативната игра. Симулацията на разбил се по време на мисия на тайна организация самолет с неясен товар на борда в покрайнините на Разград ще се разиграе на територията на бившия военен лагер край Благоево. „Желаещите за участие в събитието се оказаха повече, отколкото очаквахме и бройката към момента надминава 200 души. Записани има от цяла Североизточна България – Варна, Шумен, Силистра, Тутракан, Търговище, Добрич и др. Участници ще има и от София, Пловдив и Стара Загора“, споделиха председателят на спортния клуб Николай Николаев и Петромир Пенчев, който е сред основните инициатори на спортната проява. 
Организаторите уточниха, че на терена няма да бъдат допускани цивилни лица. По време на играта в близост до терена ще има медицинско лице, което при нужда да се намеси. Организаторите изказват благодарност на областната администрация и на Община Разград за съдействието при реализирането на проявата.