Класическата музика е хигиена за душата. Това каза в интервю за БТА в Русе диригентът на Софийска филхармония Георги Димитров. 
Той е един от участниците в 62-ото издание на международния фестивал "Мартенски музикални дни", което се организира в крайдунавския град. 
По думите му за класическата музика няма специална зала. "Тя трябва да се свири навсякъде, да звучи навсякъде", каза маестро Димитров. 
На въпрос какво трябва да се направи, за да може повече хора да открият и обикнат класическата музика, диригентът отговори, че не е трябвало да се скъсва пъпната връв, с онова, което беше заложено в миналото - с безкрайните образователни концерти и с израстването на децата с тях. 
"И сега има възрастни хора, които ме помнят, когато съм правил образователни концерти. В един момент това спря. Тези традиции в цивилизовани страни никога не са спирали. А ние спираме, след това почваме отначало. Тази традиция трябва да се пази. Сега, след 30 години, се сетихме, че трябва да правим образователни концерти", каза маестро Димитров.
Той даде пример, че едно време като млад диригент е дирижирал в месеца 45 пъти "Пета и вълкът" - от Сергей Прокофиев, по села, заводи и фабрики. "Свирили сме в заводите между струговете. Хората бяха свикнали и това е много добър стар прийом", каза маестро Димитров.
На въпрос дали днес е по-трудно да си творец, когато светът, като че ли влиза от криза в криза, Димитров каза, че за творците винаги е било трудно. "Кризи винаги е имало - дори още по-страшни от тази, която е в момента. Но хубавото е, че творците живеят в паралелен свят. Ако започнат да партнират на настроенията, в които живеят, ще загинат", каза маестро Димитров. 
По думите му музиката може да помага за преодоляване на разделенията в обществото. 
Димитров каза още, че за него фестивалът "Мартенски музикални дни" е част от живота му, тъй като от 80-те години на миналия век участва в музикалния форум.