Най-вероятно проблемът е навсякъде по веригата и съвкупността от проблеми от различните звена води до едно необосновано поскъпване. Това заяви в предаването „Събуди се” по Нова телевизия служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Така той коментира извършените през изминалите седмици проверки за спекулативни цени в търговската мрежа. 
Всички пазарни играчи са съгласни, че в крайна сметка нещо не е наред, което е добра първа стъпка – проблемът беше идентифициран. Опитваме се през различни мерки – информираност, контрол и законодателни мерки, да повлияем и да изправим пазара, посочи Никола Стоянов. 
Той обясни и начина, по който ще действа сайтът на служебното правителство, на който могат да се сравняват цените на основни хранителни стоки. „На началната му страница има икони на 30 продукта, както и на четири суровини. Това са продукти от малката пазарна кошница. Има няколко филтъра, по които можем да видим цената – за цялата страна, по области или в други европейски държави”, уточни Стоянов. 
По думите му този сайт дава една много добра информираност за потребителите. „За пръв път той обединява информация от различни институции. Трябвало е от много години да има една обща информационна система по отношение на храните в България и това е началото в нейното изграждане”, подчерта министърът. 
Не разчитаме, че през сайта ще намалим цените, отбеляза той. През него можем да наблюдаваме процесите и тенденциите. Ако на сайта цената на едро пада, но на дребно продължава да се качва – виждаме, че има изкривяване по веригата, обясни Никола Стоянов. Друга функционалност, която има сайтът е, че на него има директна връзка към места, към които могат директно да се подават сигнали. Отделно има и информация за контролните дейности – за всички проверки, които са извършени и от коя институция. 
Търговските вериги все още не подават данни към сайта, тази опция е дадена от вчера. Очаквам от понеделник-вторник поне 15-20 от търговците да започнат да качват цените си, обясни министърът. 
Никола Стоянов коментира и идеята за таван на надценката. „За това трябва промяна в закона. Наистина разчитам, че това ще е в дневния ред на депутатите и това ще е първото нещо, с което ще се заемат ”, каза той. Министърът обясни, че идеята е таван на надценката да има за един до два артикула от продуктова група. Според него това ще изкриви в минимална степен пазара.
„Ще искаме от всяка продуктова група да има един – два артикула да са на ниски цени с много ниска надценка, така че потребителите, които са в затруднено положение, да могат да пазаруват по-евтини стоки, а пазарът да бъде минимално изкривен“, обясни Стоянов. Той добави, че това ограничение в надценките ще важи за търговци от един праг нагоре и няма да засегне малките магазини. 
По отношение на компенсациите за горивата, министърът каза, че се работи по нови мерки. „Мислим една от тях да е съчетана с мерките по отношение на храните – да се финансира част от логистиката по отношение на снабдяването към нисконаселени райони, които са останали без магазини“, обясни той. 
Идеята е тези мерки да са социални с оглед на тези цени на горивата. Не мислим отново за масова мярка като 25-те стотинки, заяви министърът на икономиката Никола Стоянов.