За осма поредна година кухнята за бедни към храм „Свети Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“ подрежда в базар ръчно изработени предмети в двора на храм „Въведение Богородично“ в града. Базарът се прави два пъти в годината – на Благовещение (25 март) и на Деня на християнското семейство (21 ноември). 
Когато започнахме, го именувахме с хубавото име „От сръчните ръце на мама“, като идеята е да мотивираме повече жени да участват в базара и да обърнем внимание на истинския празник на християнската жена – Благовещение, каза за БТА ръководителят на кухнята за бедни в Благоевград Мирела Кючукова. „Благовещение много ясно се свързва с личността на света Дева Мария, която трябва да бъде пример за всяка една от нас. Знаем, че Света Богородица е била скромна, търпелива, милостива, добра, неслучайно точно тя е избрана да бъде майка на нашия Бог и трябва да си спомняме все по-често за нея, както за нейното молитвено застъпничество, така и за нейния пример в това време, в което няма примери“, допълни Мирела Кючукова. 
Всяка година базарът предлага ръчно изработени декорации от жени, които в продължение на месеци работят върху предметите, много живи цветя и постни десерти и тестени изделия, които се приготвят от доброволците в кухнята за бедни към храм „Свети Николай“. 
„Благодарение на тези базари, които провеждаме всяка година, ние успяхме да оборудваме кухнята за бедни с една немалка сума, в момента тя наистина отговаря на всички стандарти, които са нужни за такъв тип услуга“, разказа още Мирела Кючукова. От тази година към храма се сформира и неделно училище за деца, курс по иконопис и неделно училище за възрастни. „Радваме се, че голяма част от хората, които взимат храна, намират не само подкрепа по отношение на техния социален статус и на материалното, което им е нужно, но все повече имат нужда от социалния контакт, от социалното, от общуването с останалите хора и се радваме, че те се включват в тези занимания“, допълни ръководителят на кухнята.
Тази година средствата, събрани от базара, ще бъдат използвани за кратка екскурзия на ползвателите на кухнята до някой от родните манастири. Решението е взето след проведена кратка анкета сред хората, които ползват услугите на кухнята за бедни. Най-напред те посочват нуждата от психолог, следвана от нуждата от консултация с лекар, като отправяме апел към доброволци с тези професии да ни подпомогнат, каза Кючукова. Тя допълни, че третата липса, която са посочили в живота си тези хора, е било пътуване. „Повечето от тях са възрастни хора и всъщност ние се надяваме да направим едно пътуване със средствата, които са дарени, и да можем да заведем поне част от тях някъде, до някой манастир - да получат и духовна храна. Разбира се, не можем да заведем всичките. Ние знаем личните истории на тези, които познаваме“, каза още Мирела Кючукова.