Две литературни събития ще се състоят на Благовещение във Варна. Те са част от Пролетния салон на изкуствата, който организират от дирекция „Култура и духовно развитие“ към Община Варна. 
Здравка Евтимова, Теодора Димова и проф. Амелия Личева ще гостуват в крайморския град. Срещата с тях е посветена на майчинството и писателския труд и е под мотото „По пътеката към доброто“. Тя започва в 17:30 ч. в Концертното студио на Радио Варна. В 11:00 ч. на същото място ще бъде представен романът на Георги Бърдаров „Absolvo te“, който е носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2021 г.
Още литература ще предложи Пролетният салон на изкуствата на 11 април от 18:00 ч., когато в Радио Варна ще изнесат музикално-поетичен спектакъл „Бряг за завръщане“ певецът Асен Масларски и поетесите Камелия Кондова и Елица Виденова.
150-годишнината от рождението на композитора Сергей Рахманинов ще бъде отбелязана на 19 април в Градската художествена галерия. Автор на идеята е пианистът Стефан Бояджиев, който ще свири заедно с виолончелистката Кремена Христова, певицата Радинела Василева и четиригласен вокален ансамбъл.
Джаз ще звучи на 4 април на същото място в изпълнение на триото Михаил Иванов (контрабас), Росен Захариев (тромпет) и Христо Йоцов (барабани). Българската рок група „Innerglow“ ще изнесе акустичен концерт на 7 април в Радио Варна. Там ще се състои два дни по-късно музикалният пърформанс „Адажио“ на Мирослав Гочев, който ще предложи на публиката електронни импровизации върху различни класически пиеси. 
Част от Пролетния салон на изкуствата във Варна ще бъде и изложбата на ученици от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“ в Градската художествена галерия на 20 април. 
Финалът на празниците ще бъде сложен от камерния оркестър „Анима“ и хор „Арс музика“ на 22 април в 11:30 ч. в Градската художествена галерия.