Умения за комуникация и изграждане на самочувствие в децата бяха сред темите на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Благоевград, на която ръководителят на студио „Публични изяви“ към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград (ЦЛТРДБ) Стоян Веселински представи дейността на школата и част от нейните участници. 
Школата е най-новата в ЦЛТРДБ и отваря врати през октомври миналата година. В нея деца от предучилищна възраст до гимназисти развиват умения за общуване, като се развиват и специфични техни таланти. Предимно се занимаваме с журналистика, мода, комуникация, опитвам се да поставя всички деца в различни ситуации и да провокирам желанието им да говорят, каза Стоян Веселински. 
В нея се организират модни ревюта, изложби, децата влизат в ролята на водещи на различни мероприятия. „Не се занимаваме с рисуване, но миналата седмица дойде едно момиче, което рисува чудесно. Тя е много притеснителна и следващата седмица ще направим една изложба, с което да я провокирам да говори за своите картини“, посочи ръководителят на студио „Публични изяви“. 
За месеците, в които съществува школата, нейният ръководител се сблъсква с различни ситуации. "Имаше едно дете, което дойде от Америка и неговата майка сподели, че й е трудно да свикне с начина на общуване в България. Имаме и много деца, които са талантливи, но изпитват притеснение в общуването", даде примери Веселински. 
В школата има деца от различни етноси и с различна вяра, но децата се учат да уважават другите култури, традиции, да ценят качествата си като хора, без да съдят за произхода. Часове се водят както в ЦЛТРДБ, така и в две училища в Благоевград, в детска градина и в център за настаняване от семеен тип. „Никога не съм предполагал, че ще изпитам такова огромно удоволствие, работейки с тези деца“, сподели Стоян Веселински. 
Участници в школата, които днес представиха себе си, своите умения и разказаха за участието си в студио „Публични изяви“ споделиха, че едно от предимствата на това извънкласно занимание е, че могат да споделят интересите си, да разговарят и да изказват мнение, без да се налага да вдигат ръка или да търсят разрешение. Повечето от тях се занимават с различни изкуства, а школата им помага да не се притесняват, когато трябва да излязат на сцена или да участват в състезание. 
Влизам и в ролята на психотерапевт, макар че не съм, но децата споделят лични неща, проблеми в училище, мечти, желания и се опитвам по някакъв начин да им посоча правилния път, каза още Стоян Веселински. В школата се обсъжда и темата за агресията, която по думите на Веселински, се наблюдава сред децата още в детската градина, а впоследствие и в училище. Децата реагират спонтанно, казват „аз ще го набия“, но сядаме всички, обсъждаме ситуацията, говорим кой как би реагирал в подобна ситуация, допълни ръководителят на школата. 
Част от постигнатото от децата в школата ще бъде представено в края на месеца по време на концерт в зала „Яворов“, където възпитаници на студио „Публични изяви“ ще бъдат водещи на събитието. От школата ще отбележат с концерт и Международния ден на ромите, а вече активно се готвят за участието в националния конкурс „За хляба наш“.