От тази сутрин служители от Трето и Шесто районно управление (РУ), на чиито територии се намират ромските квартали "Шекер махала" и "Столипиново", провеждат специализирана полицейска акция за превенция на престъпленията и закононарушенията, включително и с политическите права на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на областната дирекция на МВР в Пловдив. 
Работата е насочена в три направления - охранително, криминално и икономическо, коментира пред журналисти главен инспектор Венелин Костов, началник на Трето РУ. Проверките са свързани със Закона за частната охранителна дейност, Закона за движение по пътищата, Закона за българските лични документи и Закона за гражданската регистрация. В акцията участват и други държавни органи, сред които Националната агенция за приходите и Българската агенция по безопасност на храните.
До момента са проверени 123 моторни превозни средства и 162-ма души. Съставени са 43 фиша и 24 акта, повечето от тях, свързани основно със Закона за движение по пътищата, посочи Костов. Задържано е лице, във връзка с образувано досъдебно производство за държане на акцизни стоки без бандерол.
Няма информация, свързана с политическите права на гражданите. Наблягаме на индивидуалната и общата превенция, свързана с този род престъпления, съобщи Костов. Провеждат се разговори със собственици на големи фирми. На предходните избори имахме една образувана преписка, свързана с купуването на гласове, но тя беше прекратена, тъй като нямаше данни за извършено престъпления, каза още полицейският началник.