Община Гоце Делчев започва работа по проект, насочен към кадрите, които предоставят социалните услуги, съобщиха от общината на официалната си фейсбук страница. Проектът „Укрепване на капацитета на община Гоце Делчев“ се финансира по процедура „Укрепване на общинския капацитет“ по програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, съфинансиран от Европейския социален фонд +. 
Общата стойност на проекта е 49 200 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ. Срокът за изпълнение на проекта е 16 месеца, а продължителността е до 1 юли 2024 г. 
Изпълнението на проекта ще позволи плавното и безпроблемно въвеждане на реформите в областта на социалните услуги и личната помощ и ще ускори предоставянето на по-ефективна, ефикасна и качествена грижа на лицата от най-уязвимите групи от населението в общината, посочват от общинския пресцентър. 
Основната цел на проекта е укрепване на общинския капацитет за изпълнение на задълженията и отговорностите по Закона за личната помощ, както и по Закона за хората с увреждания и Закона за социалните услуги в частта, свързана с насочването от общините за ползване на социални услуги. Сред специфичните цели е осигуряване на кадрови потенциал, като за целта ще се сформира екип от подготвени и обучени специалисти за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината във връзка с действащата нормативна уредба. Предстои да се създаде и оборудва фронт-офис с две работни места, наемане на персонал, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общините по посочените закони, както и обучение и супервизия на персонала, необходим за изпълнение на задълженията и отговорностите на общината, във връзка със законодателството, свързано с предоставяните от общините социални услуги. 
По проекта се предвижда изготвяне на анализи и проучвания в сферата на социалните услуги, като това включва и анализ от потребностите от социални услуги, подкрепа за планиране и анализиране на предоставянето на социални и интегрирани здравно – социални услуги и други. 
В проекта ще бъдат включени 15 заети лица от общинската администрация и служители на доставчици на социални и интегрирани здравно – социални услуги в община Гоце Делчев.