Техническият университет (ТУ) във Варна и Българската национална асоциация по корабостроене и кораборемонт планират в партньорство серия инициативи за популяризиране на морската икономика сред младите хора. Това каза за БТА проф. Валентина Маркова, зам.-ректор "Академичен състав и координация" на учебното заведение.
В момента този сектор на икономиката изпитва сериозен недостиг на кадри, обясни Маркова. Тя уточни, че асоциацията е разработила прогноза за реалните потребности на бранша през следващите 10 години. Цифрите показват, че бизнесът ще има нужда от по около 40 нови специалисти на година, а студентите в тези специалности са по-малко. 
Младите хора трябва да разберат, че наслоените в съзнанието на обществото представи, че корабостроенето и кораборемонтът са свързани с черен физически труд, вече не отговарят на истината, обясни проф. Маркова. Тя подчерта, че този бизнес е модернизиран, иновативен и в него лесно могат да се реализират младежи, които имат интерес към ИТ-технологиите. Освен това в бранша могат да намерят лесно работа и студенти от областта на архитектурата и дизайна.
Възможностите на модерния морски бизнес трябва да бъде представян още на децата от 5-6 клас и техните родители, допълни Маркова. По думите й специалистите от университета и представителите на асоциацията планират да създадат видеоклипове за различните възрастови групи, които да показват как се работи днес в корабостроенето и кораборемонта.
В близко бъдеще ще бъдат съгласувани и програмите за обучение на студентите в ТУ с нуждите на фирмите от асоциацията, предстои да бъдат договорени и повече практически обучения за младите хора, като се мисли и в посока сключване на договори за платен стаж. 
Морските специалности на университета - "Корабоводене", "Корабни машини и механизми", "Електрообзавеждане на кораба", "Логистика на водния транспорт", както и курсовете на Морския квалификационен център, бяха представени днес и пред младежи от Гърция, Испания, Португалия, България, Румъния и Полша, пристигнали на посещение във варненското учебно заведение. Те се запознаха и със специалността "Корабостроене и морска техника", изучавана единствено в ТУ, която е защитена от държавата и студентите, обучаващи се в нея, не заплащат семестриални такси.