Шумен за първи път е домакин на регионалния кръг на Националното състезание по правопис на английски език „Spelling Bee Junior“, което ще се състои на 26 март в актовата зала на Средно училище „Йоан Екзарх Български“ в града, съобщиха за БТА от учебното заведение. 
Това е състезание, в което участниците спелуват (от английски език - spelling), т.е. произнасят буква по буква думи на английски език. Те предварително се подготвят да спелуват правилно 250 думи по определен списък, а победителите от училищните кръгове получават допълнително още 100 думи. 
В регионалния кръг на тринадесетото издание на състезанието „Spelling Bee Junior 2023“ ще се включат победителите от училищните състезания от Варна, Добрич, Търговище, Силистра, Разград, Русе, Тутракан, Обзор и Шумен. 
Повод за отправената покана Шумен да е домакин на състезанието са успехите на Антония Боянова Стоянова от шести „г“ иновативен клас на училището, която през 2020 г. е финалист на „Spelling Bee Junior“ за ученици от първи до четвърти клас, а през 2021 г. и 2022 г. – национален финалист на „Spelling Bee“ за ученици от пети до седми клас. Тя и учителят й по английски език Лина Янбастиева-Петрова участват и в подготовката на регионалния кръг, и в комисията за оценяване на участниците. 
Състезанието се организира от Фондация „Корпус за образование и развитие – КОРПлюС”, в партньорство с Фондация „Америка за България”, посолството на САЩ у нас и Министерство на образованието и науката.