Институциите в Скопие не представиха реални аргументи за оспорването на регистрацията на български сдружения, посочи каза заместник-министърът на външните работи и говорител Костадин Коджабашев на пресконференция във ведомството.
"Силно сме обезпокоени от последователните действия на Северна Македония за ограничаване на правата за сдружаване и свободно изразяване на българската общност в страната", каза Коджабашев.
Сдружение културен център "Иван Михайлов" беше заличено от Централния регистър, показа справка на БТА на страницата на регистъра на Република Северна Македония.
Действието е в резултат от промяна на Закона за сдруженията и фондациите, гласуван единодушно в парламента на Република Северна Македония, който със задна дата забрани  създаването на организации, които "с името, програмата, целите и дейността си подбуждат и призовават към агресия, разпалване на национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространяване и подпомагане, подбуждане и одобряване на фашизъм, нацизъм, националсоциализъм и Трети райх".
Сдруженията имаха тримесечен срок, в който да променят имената си, нещо, което от Сдружение „Иван Михайлов” не направиха, а Комисията за използване на личните имена даде отрицателно становище за използване на името Иван Михайлов с аргументите, че името представлява провокация към националните чувства на хората в Република Северна Македония.
(следва)