С творби на Любен Зидаров в Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново беше открито ново експозиционно пространство, наречено „Зала -19“.
Произведенията са от фонда на галерията и представят няколко периода от творчеството на Любен Зидаров, роден във Велико Търново през 1923 година, каза за БТА директорът на галерията Мартин Митев.
Изкуствоведът Филип Зидаров, син на художника, посочва, че експозицията съдържа някои от най-силните образци на произведения и от трите големи творчески любови на художника – многозначителният автопортрет „Белият стол“, част от знаменитите награждавани илюстрации към „Островът на съкровищата“ на Робърт Луис Стивънсън, няколкото парижки акварела, както и по един от „морската“ и от „селската“ серии, а също и илюстрираната книжка за Уста Колю Фичето с моста над река Бяла, очарователната панорама на Търново от средата на 19-ти век и Преображенския манастир.
„2023 е годината, в която се готвехме да отбележим знаменателната 100-годишнина на родения във Велико Търново художник Любен Зидаров. Уви, съдбата не го отреди, и днес почетният гражданин на вашия град – старопрестолната столица на България, присъства тук единствено с онези свои произведения, намиращи се в колекцията на Художествена галерия „Борис Денев“, посочва Филип Зидаров в текст, изпратен специално за откриването на камерната изложба.
По думите му в символичен план този времеви период основателно може да бъде наречен „столетие на Зидаров“ – както заради обстоятелството, че той работи в тишината на ателието до последния си житейски миг, без прекъсване през целия над-75-годишен цикъл на своя творчески път, така и заради предвидимия резултат – това, че няколко поколения читатели, почитатели и колеги са оставали очаровани или повлияни от своеобразното вълшебство на неговия картинен свят.
Редица заглавия, по които Любен Зидаров работи през последните месеци от живота си, излизат от печат и ще продължават да излизат през следващите месеци. В такава връзка и цялата настояща календарна година, в която на 99 години той стъпи, преди да си отиде от този свят, може да бъде наименована „Зидаровска“. Експонираната тук, във великотърновската художествената галерия, колекция се явява като едно от събитията, провеждащи се във вид на „омаж“ към художника, оставил с творчеството си такова ярко присъствие в естетиката на националното ни изкуство. Финалът на този период ще се състои с планираната негова голяма ретроспективна изложба в СБХ на Шипка 6 през януари 2024 година, посочва още Филип Зидаров.
Още в първия ден на откриването, тази камерна изложба се радва на голям интерес, посочи Мартин Митев. Той уточни, че новата експозиционна зала ще предлага камерни изложби от творби на знакови художници, съхранявани във фонда на галерията.