Писането невинаги е изкачване. Понякога писането е да пресечеш някоя пустиня, докато стигнеш до нещо като оазис. Това каза поетът и писател Палми Ранчев в Театралната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски” при представянето на две негови книги - стихосбирката с избрана поезия „Под шапката на скитника - подреждане на уличните безпокойства” (Изд. Scribens) и романа „Хаосът в играта на джаги” (Изд. „Жанет 45”). Освен автора, в премиерата участваха още писателят Митко Новков, поетесата Силвия Чолева и литературоведът Росица Чернокожева. 
„Поначало спортът, за да имаш постижения на високо ниво, иска всичко от тебе. Тоест целият ти ден и нощта трябва да са подчинени на него. Писането е друго занимание, което също иска всичко, дори иска понякога повече от всичко”, каза поетът Палми Ранчев, който в продължение на много години е бил и професионален спортист. През 1966 г. той става юношески национален шампион по бокс, а след това е и треньор. 
„Аз станах треньор, защото в началото имах много свободно време и можех да пиша”, разказа той. Допълни, че никога не се е стремил да прави литературна кариера, но ако е имал такова желание, то боксът, по думите му, е можел да му попречи. „Много по-лесно щеше да ми бъде, ако бях вървял по стъпалата, по които масово се изкачват писателите. Според мен всеки писател, който е достатъчно оригинален и различен, си идва по своите стъпала... Въпросът е, че писането невинаги е изкачване. Понякога писането е да пресечеш някоя пустиня, докато стигнеш до нещо като оазис”, каза Ранчев. 
Палми Ранчев разказа, че книгата му с избрана поезия „Под шапката на скитника - подреждане на уличните безпокойства”, която включва стихотворения от предишни негови стихосбирки, се появява след предложение на поета Маламир Николов. Той прави и подбора на стихотворенията в нея. „Установих в тази книга, че макар и стихотворенията да са мои, чрез тях Маламир ми е направил портрет. Тоест – книгата не е автопортрет от стихотворения... Една част от стихотворенията, лично аз ако бях ги подбирал, нямаше да ги включа или щях да включа някои други. Но ги оставих, защото по някакъв начин бях впечатлен от начина, по който той подреди стиховете”, каза Ранчев. 
На въпроса какво го е ръководило при подбора на стиховете в книгата, Маламир Николов сподели, че за него е било удоволствие и радост да направи тази книга. По думите му било е лесно да направи подбора на едни стихотворения за сметка на други, понеже някои от тях не са били подходящи за тази книга. 
Митко Новков, който е редактор на „Хаосът в играта на джаги”, разказа, че двамата с Палми Ранчев дълго време са работили по романа. „Аз съм забелязал, че той е от хората, които много, много работят върху текстовете си”, каза Новков. „Няма как да не ви направи впечатление, защото то е много видимо, как в заглавията на двете книги – „Хаосът в играта на джаги” и „Под шапката на скитника”, а и в предишни книги на Палми, има движение, винаги има една хаотичност, преместване от едно място на друго”, каза редакторът. Той допълни, че преди време е нарекъл Палми Ранчев „най-американския български писател”, защото начинът му на писане е по такъв маниер – „скитнически, движещ се, по пътя, героите не стоят на едно място”.
По думите му това е така и в романа „Хаосът в играта на джаги”. „Бих нарекъл Палми един скитащ се писател. Той е под шапката на скитника, под знака на хаоса. Всичко това, което се случва в разказите му, в романите му, се движи”, каза Новков. Според него стилът на Ранчев не може да бъде сбъркан. Според него дори книгата да няма заглавие или титулна страница, след като се отвори, веднага може да се разбере, че това е текст, написан от Палми Ранчев.  
Литературоведът Росица Чернокожева разказа, че първата й асоциация, когато е започнала да чете романа  „Хаосът в играта на джаги”, е била с „Игра на стъклени топчета” на Херман Хесе. „И близостта на Палми Ранчев с класическите, космополитни, всеобхващащи като философия и поетика литературни образци”, допълни тя. „Хаосът като материя, като състояние, като първоенергия, и, както казва Палми, хаосът стои в основата на всичко, той си има своя логика”, каза тя. Според Чернокожева текстовете на Палми Ранчев са със „своя специфика безспорно и различими от всеки друг текст, който бихме погледнали”. 
 „Авторът обича да кръстосва улиците – софийските или по света на неговото космополитно битие. Улиците за него включват онзи сакрален момент, раждането на стихотворение или разказ”, каза Росица Чернокожева относно стихосбирката с избрани произведения на Палми Ранчев. Според нея две са големите теми в поезията на Ранчев – това са самотата и любовта. „А също и твърдението, че литературата те избира. А не, че ти я избираш. И ако не чувстваш тази неистова необходимост да споделиш на белия лист самотата и любовта, то за какво пишеш всъщност?”, коментира още тя.  
Силвия Чолева изрази съгласие с мнението на Митко Новков, че стилът Палми Ранчев няма как да бъде сбъркан. „Изключителна автентичност – рядко качество на българските и прозаици, и поети”, каза тя. Чолева припомни, че Ранчев се познават от литературния конкурс „Южна пролет” през 1994 г., когато е наградена първата стихосбирка на поета - „Манхатън, почти събитие”. „И за мен тази книга беше наистина събитие… В едни години, в които опитвахме различни неща в поезията си, в писането си. Аз не бях срещала дотогава в българските автори подобно писане. И всъщност приятелството ни се дължи основно на тази книга, на това начало през книгите, през поезията на Палми”, разказа Силвия Чолева. 
Писателят Боян Биолчев, който бе част от публиката на премиерата, също се включи в разговора.  Според него двамата с Ранчев са единствените професионални спортисти-писатели, тъй като Палми Ранчев се е занимавал с бокс, а самият той - със ски. „Такъв вид спорт те научава да губиш. И когато посегнеш към перото и навлезеш в словото, ставаш изключително чувствителен как ще бъдеш приет. И много тежко ти става, ако словото ти не предизвиква това, което очакваш. Спортистът от загубата тръгва напред. Така че един писател, който е обръгнал по този начин, потъва отново в словото и се чувства себе си”, каза Боян Биолчев. 
От издателство Scribens казаха пред БТА, че двойната премиера на книгите „Под шапката на скитника - подреждане на уличните безпокойства” и „Хаосът в играта на джаги” на Палми Ранчев е част от своеобразно литературно турне. Следващите дати, на които ще бъдат представени заглавията, са на 27 март в Благоевград , 28 март - Пловдив, 29 март - Бургас, а през април предстои и премиера в Шумен.