Във Велико Търново с тържествено шествие с портретите на благодетелите беше отбелязан празникът на града – 22 март. По традиция шествието тръгна от историческия храм „Св. Четиридесет мъченици“, където тази сутрин беше отслужена тържествена литургия и с военен ритуал бяха поръсени знамената на НВУ “Васил Левски“.
Пред сградата на общината бяха издигнати знамената на България, Европейския съюз и Велико Търново. В приветствието към жителите на старата столица вицепрезидентът Илияна Йотова посочи, че днес Велико Търново е кръстопът между миналото, настоящето и бъдещето. „Паметта ражда единението“, заяви Йотова и подчерта, че паметта не се нуждае от фанфари, а от продължение - да пишем успешно историята на днешния и утрешния ден. По думите ѝ днес е време сериозно да се опълчим срещу онези, които искат да бъде пренаписана българската история. "Да пазим този град в прегръдките на Янтра и да знаем, че заради този град България е записана с големи златни букви като светилище на европейската цивилизация", подчерта вицепрезидентът.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов заяви, че Велико Търново чества своя празник за 144-та година. Денят е посветен на победата на цар Иван Асен Втори при Клокотница през 1230 година, а старата столица е първият град след Освобождението, който създава и чества своя празник. Той благодари на всеки, който работи за авторитета на града – като средище на науката и изкуствата, на духовността и лице на българския културен туризъм. „Днес повече от всякога имаме нужда от единство, а бъдещето на града зависи от всички нас и диалога между нас“, посочи Панов. По думите му е важно Търновград да бъде опазен от безвремието на популизма в името на по-доброто бъдеще.
Председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов прочете решенията на Общинския съвет, с които титлата „Почетен гражданин на Велико Търново получиха четирима души. През тази година титлата "Почетен гражданин на Велико Търново" беше връчена на ректора на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов и на актьора Любомир Бъчваров, номинациите са предложени от инициативни комитети.
Посмъртно за почетни граждани бяха обявени хирургът д-р Иван Толеков, чиято номинация, издигната от Българския лекарски съюз, е подкрепена от над 2500 подписа от жителите на Велико Търново, и поетът Марин Бодаков, роден във Велико Търново - един от видните представители на поетическото поколение на 90-те години, със свои идеи, почерк и индивидуален творчески глас, номиниран от интелектуалната общност в града.
Носителите на наградата „Велико Търново“ през тази година са Румяна Начева - журналист и основател на конкурса „Сребърна Янтра“, и инж. Георги Стефанов - дългогодишен председател на Общинския комитет „Васил Левски“. Те също получиха своите отличия на тържествената сесия в залата на МДТ"Константин Кисимов".