Жители на силистренското село Айдемир излязоха на мирен протест срещу разкопаването на улицата им по проект за реконструкция на водопроводната мрежа в селото. Те са изготвили и подписка, изпратена във „ВиК“- Силистра и кметството в селото, с искане улицата им да не бъде разкопавана.
Причината за недоволството на хората е, че преди почти половин век те сами проектирали канализацията си, която дотогава липсвала. Със средства на кметството тогава тя е положена и все още работи безупречно. А преди няколко години улицата била асфалтирана със средства, отпуснати от правителството.
Протестиращите смятат, че строителните дейности по проекта не се изпълняват качествено. Твърдят, че по улиците, по които канализацията вече е подменена, автомобилите пропадат, а хората газят в кал.
Част от недоволните дори заплашиха с крайни мерки.
„Ако на улицата дойдат багерите, ще легнем пред тях и няма за разрешим да я разкопаят“, каза Руска Атанасова, която е организатор на протеста.
От "Водоснабдяване и канализация" (ВиК) - Силистра са категорични, че решаването на проблема е в ръцете на строителния надзор. Директорът на водоснабдителното дружество инж. Тошко Тодоров заяви, че разбира притеснението на хората, но и че проектирането на новата канализация е правено още през 2018 г. и е съобразено със съвременните принципи за отвеждане и пречистване на водата.
„Инсталацията, която хората някога са изградили е от смесен тип. В нея влизат както отпадните води на домакинствата, така и дъждовните води. Недопустимо е смесена вода да влиза в пречиствателната станция и именно това е причината да се изгражда канализация от нов тип“, каза Тодоров.
По думите му ВиК – Силистра е възложител, но няма пряк контрол върху изпълнението на проекта. Той е обяснил желанието на хората на техническия надзор и ако оттам излязат с някакви препоръки, те ще бъдат изпълнени.