Свободата на медиите и свободата на изразяване са необходими предусловия за функционираща демокрация, каза посланикът на Кралство Нидерландия в България Симон ван дер Бург по време на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, която се провежда днес в София. 
Конференцията „Антикорупция и национална сигурност“ е организирана от Министерството на правосъдието в сътрудничество с Базелския институт за управление и Центъра за изследване на демокрацията. Форумът се провежда в рамките на инициативите, включени в Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Срещата на върха за демокрация през декември 2021 г., посочват от прессекретариата на държавния глава. 
Посланик Симон ван дер Бург посочи, че има независими медии в различни държави, които са под натиск и днес, а понякога журналисти са подложени на тормоз и заплахи. Той добави, че в днешната дигитална ера всеки един от нас може да играе ролята на журналист. 
Дигиталната ера води и до нови предизвикателства като фалшивите новини и дезинформацията, каза още посланик Симон ван дер Бург. По думите му надеждната информация е от изключителна важност, за да може да бъде разбран светът, в който живеем днес. 
В днешно време медиите играят важна роля и за въпросите, свързани с националната сигурност на страните, каза посланик Симон ван дер Бург и припомни за отличения журналист Христо Грозев.
БТА припомня, че филмът "Навални", с участието на българския журналист Христо Грозев, спечели награда "Оскар" в категорията за най-добър документален филм на церемонията в Лос Анджелис тази година. Режисьорът Даниел Роър благодари от сцената на разследващия журналист Христо Грозев. "Ние дължим толкова много на Христо Грозев, нашият българин, интелекта с лаптопа си", каза той. "Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история", каза той.  
Икономиката може да бъде свободна, когато медиите са свободни. Понякога журналистите са изправени пред наказателно преследване за това, че си вършат работата, заяви посланикът на Нидерландия. Посланикът припомни и за иска на “Лев Инс” срещу Mediapool.bg за един млн. лева.