Министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова се произнесе с решение по Административнопроцесуалния кодекс, с което отмени Решение по оценка на въздействието на околната среда №1-1/2023г. на директора на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора за инвестиционно предложение „Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли” в село Горно Сахране, община Павел баня с възложител „Кастамону България“ АД и върна преписката в РИОСВ-Стара Загора за повторно произнасяне. Това потвърдиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в отговор на запитване на БТА. 
Инвестиционното предложение на "Кастамону България" АД предвижда изграждане на инсталация за производство на формалин, необходим за произвеждане на формалдехидни смоли. Решението на министъра е в производство по постъпили жалби по административен ред, подадени както от местната общност, така и от кметски наместници. Мотивите за решението са свързани с допуснати съществени нарушения на административните правила, посочиха от МОСВ.
Сред тях са, че директорът на РИОСВ в Стара Загора е дал положителна оценка на качеството на Доклада по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) без да е било налице становище от компетентния орган по устройство на територията, а именно кмета на община Павел баня, за  допустимостта на инвестиционното предложение спрямо устройствения план. 
Сред установените от МОСВ пропуски е и липсата в административната преписка на данни за начина, по който е определена заинтересованата общественост, както и дали проведеното обществено обсъждане е осъществено с всички заинтересовани кметства, пряко засегнати от реализацията и експлоатацията на предложението на инвеститора. 
Проведената консултация с Регионалната здравна инспекция в Стара Загора не отговаря на нормативните изисквания, посочени в Наредбата за ОВОС, като е дадено положително становище за качеството на Доклада по ОВОС, без да е било налице произнасяне на здравния орган относно положителните и отрицателните въздействия върху човека и възможния здравен риск от строителството и експлоатацията на инвестиционното предложение, коментираха още от МОСВ. Не е проведена и консултация с директора на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ по отношение на качеството на Доклада по ОВОС спрямо местните водоизточници и органичения, съгласно Плана за управление на речните басейни. 
Посочените процедурни нарушения обосновават отмяната на крайния акт на регионалния орган по околна среда, поради което преписката е върната на директора на РИОСВ-Стара Загора, посочиха още от МОСВ.
"Ние знаем за притеснението на хората, защото сме в контакт с тях и ги информираме от месец май 2021 година за това, че такова инвестиционно предложение е внесено при нас и се дискутира, а след обществените обсъждания бяхме отворени за всякакви въпроси и допълнителни обяснения", коментира директорът на РИОСВ - Стара Загора Диана Искрева след заседанието на Експертния екологичен съвет към инспекцията, състояло се на 11 януари т.г. , на което Докладът по ОВОС беше одобрен. Тогава тя беше категорична, че с реализиране на инвестиционното предложение няма да се промени вида на производството на "Кастамону България" АД от дървообработващо в химическо, каквито са и притесненията на хората от региона. „Днешното решение дава на фирмата право да изработи план за изграждане на съоръжението и с този план да продължи нататък по институциите, за да получи различните необходими разрешителни, а когато инсталацията започне да функционира, трябва да кандидатстват за промяна на комплексното си разрешително. Това е един много строг режим на контрол, който ще определи какво и в какви количества могат да произвеждат и да изнасят, да вкарват като суровина, да изпускат през комини", обясни тогава Искрева.
В същия ден кметът на село Горно Сахране Янко Янков коментира, че е имало обществено обсъждане на предложението, на което реакцията е била "бурна". Кметът на село Долно Сахране Димитър Димитров подчерта, че е бил уведомен за инвестиционното намерение едва тази година, тъй като по думите му всичко е направено "тихомълком".
Както БТА съобщи, след като РИОСВ-Стара Загора прие инвестиционното предложение на „Кастамону България“ АД, жителите на общините Казанлък и Павел баня организираха редица протести. През януари т.г. министър Росица Карамфилова се срещна със заинтересованите страни и изрази становище, че спрямо инвестиционното намерение на „Кастамону България“ АД ще бъде съблюдавана цялата строгост на закона. "В случай, че решението на РИОСВ-Стара Загора за одобряване на инвестиционното предложение бъде обжалвано пред МОСВ, аз ще прегледам в детайли има ли процедурни пропуски и необходимост от детайлизиране на условия и мерки", категорична беше тогава министър Карамфилова.