Малко вероятно е голямо нахлуване на руски войски в източните райони на Украйна обяви пресконференция бившият шеф на външното разузнаване на страната в преиода 2005-2010 г. Николай Маламуж. Според него основният театър на противопоставянето продължава да бъде Крим, предава УНИАН.
"На глобалном ниво, нахлуване или провеждане на военна операция от голям мащаб, не се очаква. Сега е необходмо да овладеем ситуацията в източните региони и да я стабилизираме. Няма основания нито Руската федерация, нито спецслужбите да правяк нещо активно в тези региони", смята експертът.

"Основният театър на всички събития сега е съсредоточен в Крим, на реализацията на сценария за влизането на Крим в състава на Руската федерация. На другите направления може да се очаква ескалация на напрежението от регионален характер, инспирирането на сепаратистки действия, обвинения, че се потъпкват правата на рускоезичното население", посочва Маламуж.

Той е убеден, че "голямо нахлуване не се предполага, но локализацията на напрежението около Крим ще бъде с изключително сложен характер и на двустранно равнище много трудно ще бъде решен. Процесът ще отнеме месеци, а може би и години". 

Парламентът на Украйна обаче, както съобщи вече БЛИЦ,  днес одобри частично мобилизиране на военнослужещи за противопоставяне на „руската намеса”. Решението бе одобрено с мнозинство. Депутатите се аргументираха с „влошената политическа ситуация в страната и руската намеса във вътрешните работи на Украйна”.