Започна записването за участие в Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. В дните 7, 8, и 9 юли едно от най-големите фолклорни събития в страната ще събере в Бялото градче изпълнители и почитатели на фолклора. Среща се организира за пета година, каза за БТА народният певец Петър Кирилов – председател на Сдружение за фолклор „Цветница“, организатор на проявата. 
Част от най-големите имена на българския фолклор се събират, за да пеят, журират и празнуват с всички участници и гости на фестивала. Каним всички любители и изпълнители на български народни песни, танци, обичаи, инструменталисти и разказвачи на словесен фолклор да се включат в събитието, каза Кирилов. 
Целта на срещата е съхраняване, опазване и популяризиране на българското народно творчество. Тя дава възможност за изява, обогатяване знанията и уменията на значителен брой изпълнители, обичащи българския фолклор. 
Националната фолклорна среща има конкурсен характер и в нея могат да участват изпълнители от културни и образователни институции и клубове. Обособени са няколко раздела за изява, посочват организаторите. Заявки за участие могат да се правят по телефон или онлайн от сайта на фестивала, допълни Петър Кирилов. Той уточни, че от миналата седмица тече записването и вече и запълнена с изпълнения едната от трите предвидени сцени.  
Организаторите предвиждат още и Алея на занаятите, ревю на автентични народни носии, нестинари, кукери и юнашката тава на фестивала, от която ще замирише на вкусна гозба и от която ще могат да опитат всички – и участници, и гости в програмата и в съпътстващите мероприятия на националната фолклорна среща. 
Новост тази година ще бъде Първият кулинарен фест „Бабините вкусотии“. В него според регламента могат да се включат организации и индивидуални участници, любители на традиционни храни с приготвени от тях ястие. От институция се допускат до седем ястия. Кирилов обясни, че кулинарното събитие също е с конкурсен характер и ще бъде обособено в отделна зона, за представяне на ястията. След оценка на журито ястията могат да бъдат продадени в ползва на производителя. 
Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ се организира от Община Попово и Сдружение за фолклор „Цветница“ , със съдействието на Дома на културата „Димо Коларов“  и народно читалище „Съзнание – 1907“ .