Седмица на отворените врати за борба с туберкулозата обяви от днес до 24 март държавната болница „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана, съобщиха от ръководството ѝ.
В тези дни от 8:00 до 12:00 часа всеки желаещ ще може да си направи безплатно профилактичен преглед и изследвания в отделението по пулмология и фтизиатрия, без да има направление от личен лекар. Ще може да бъде направена анкета и проба Манту, като според състоянието и споделеното от пациента той ще бъде насочен за допълнителни изследвания и лечение, ако се нуждае от това.
Седмицата на отворени врати в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2021-2025 г., която предвижда безплатни прегледи за туберкулоза с цел ранно откриване и навременно лечение на болестта.
През 2022 г. в област Монтана новооткритите случаи на туберкулоза са 32 при 16 за 2021 г., съобщи за БТА д-р Цветан Петров, който вече 50 години се бори с "жълтата гостенка" в болницата в Монтана. Причината за двойното увеличение, според него, е световната пандемия от COVID-19 и страхът от заразяване, заради който много хора със симптоми са отлагали прегледите при лекар. През миналата година в област Монтана обаче няма нито един починал от туберкулоза, уточни д-р Петров.