В три поредни дни от 23 до 25 март на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представен мюзикълът „Есмералда – Парижката Света Богородица на Старозагорската опера”. Това става ясно от публикуваната програма в официалния сайт на културната институция. На 23 и 24 март представленията ще бъдат от 19:00 часа, на 25 март - от 11:00 часа.  
В ролята на Есмералда на 23 и 25 март зрителите ще видят Михаела Филева, а на 24 март Есмералда ще е Тереза Бракалова. Борис Тасков ще бъде в ролята на Квазимодо и в трите представления, Николай Моцов – в ролята на Грeнгоар, Марин Русинов влиза в ролята на Фроло на 23 и 25 март, а Денис Иванов - на 24 март. В мюзикъла ще вземат участие още Богомил Спиров, Гергана Николаева , Ивон Иванова, Александър Панайотов, Денис Бояджиев, Димитър Райчев, оркестър, рок група, хор, балет, деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”. Режисьор на спектакъла е Виолета Горчева, диригент Владимир Бошнаков, хореограф е Марио Пиаца, автор на сценографията и  костюмите е Денис Иванов, хормайстор Младен Станев, художественият превод е на поета Йордан Пеев. Автор на музиката е Рикардо Кочанте, вдъхновен от великата едноименна творба на Виктор Юго. Оркестрацията за голям симфоничен оркестър и рок група е на Людмил Горчев. Автор на либретото е Люк Пламондон. 
Както БТА писа, рок операта "Есмералда - Парижката света Богородица" с Михаела Филева гостува за първи път в София на 19 април в зала 1 на НДК.
"В НДК ще представим произведението с голям симфоничен оркестър, рок група, голям и малък хор. Много съм щастлив, че имам възможността да работя с Марио Пиаца, чиято концепция всички заедно ще реализираме по най-добрия начин. Това, което той иска да пресъздаде с танц, ние ще направим с музика от оркестър и глас. От мюзикъл, както и маестро Пиаца каза, правим опера. Тук няма текстове. Действието върви от музикално произведение в музикално произведение, които на брой са 51 плюс увертюрата - всичко в рамките на два часа. Има сола, дуети, терцети. Музиката е шлагерна, естрадна, на места - драматична, но много мелодична", казва диригентът Владимир Бошнаков.
"За мен е чест, удоволствие и голям късмет да градим образи с прекрасните колеги. Между нас има огромна eнергия, работим с желание и любов и съм сигурна, че този наш плам ще стигне до публиката", казва Михаела Филева.