Служители на Държавното горско стопанство (ДГС) в Троян завършиха част от втория етап по изработката на дървени елементи за естетизиране на околната среда и благоустрояване на свободната зона отдих “Турлата“ в града. Това съобщиха от ДГС – Троян.
От там припомниха, че лесопаркът е открит през юни 2022 г. и неговото изграждане се осъществява съгласно сключен договор по проект между Община Троян и ДГС Троян. Проектът е ориентиран към нуждите на семейства с деца и спортуващи, и се осъществява по идея на горското стопанство, с финансовата подкрепа на общината.
Горските служители монтираха маси и пейки, както и огнище, иззидано от дялан камък. Съоръженията са изцяло ръчна, дизайнерска изработка от естествени материали.  
„Ние се радваме на тези съоръжения, защото те са уникални по своя характер и се вписват във физиономията на общината като една туристическа община. Това е едно пространство за пикник, което може да бъде ползвано напълно безплатно за близо сто човека“, поясни кметът на Троян Донка Михайлова.
В „Турлата“ се изгражда и първият в Троян парк за домашни кучета, който ще бъде отделен  от местата за игра на децата и местата за пикник, така че  хората и животните да могат да съжителстват безопасно и спокойно, добави Михайлова.
За изграждането на зоната, която е около 30 декара, е изготвен и изпълнен идеен проект, според който през миналата година са поставени преместваеми детски съоръжения за игра и забавления, паркови елементи, извършено е засаждане на храсти и дървесни видове. Бяха засадени от горските служители 72 дървесни видове и 80 храста. Изграден е жив плет от 600 габърови фиданки. Обособен е детски кът и е възстановен каменен мост, съобщиха още от ДГС.