Книгата „Етнографско изследване на Самоков (1943 година)“ бе представена в  Исторически музей – Самоков от доцент Константин Рангочев от асоциация „Онгъл“ за антропология, етнология и фолклористика и Веселин Хаджиангелов, директор на Исторически музей Самоков.
Автор на книгата е Евтимия Анева.
Това е първата книга от поредицата „Самоков и самоковци“. Тя е финансирана от Община Самоков. Книгата е издадена благодарение на сина и внучката на автора, защото те предават нейния ръкопис на библиотеката.
„През годините направихме един опит да издадем книгата. Това четиво е близко до всеки самоковец, но ако го прочете човек от друго населено място няма да се ориентира за местните забележителности, затова ние се постарахме те да са обяснени в речник“, каза в своето слово директорът на Исторически музей Самоков Веселин Хаджиангелов.
„Това е една енциклопедия на град Самоков през 40 – те години. Важно е да помним историята на Самоков, защото тук има история, демография и много уникални неща.  Много неща си отиват и единственото място, където могат да се запазят, е в една подобна книга и, разбира се, в архивите на музея и на градската библиотека“, каза в словото си Константин Рангочев.
Втората книга вече се редактира. Тя е на старши сътрудник Мария Деянова. В нея е поместено цялото езиковедско изследване, чрез което се доказва, че родното място на Паисий Хилендарски е село Доспей. Третата книга е история на Бельова черква от 1916 година, обясниха на срещата организаторите.
Те добавиха, че подготвят и четвърта книга, която ще бъде за Анастас Карастоянов.
На представянето присъстваха заместник – кметът на Община Самоков Люба Кленова, Снежана Дамянова, главен експерт „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Самоков, главният библиотекар на Общинската библиотека Албена Ихтиманска и гости на музея.