Великденските яйца от традиционната украса на Сливен ще бъдат изписани с цветовете, символите и знаците на българския тъкан текстил. Това съобщиха организаторите от Община Сливен и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“ – Сливен, които обявиха тазгодишния конкурс за идейни проекти, приложими в монументалната украса на града.
Темата на конкурса е „Възкресният празник в цветовете, символите и знаците на българския тъкан текстил“.
Могат да участват ученици от осми, девети, десети и единадесети клас на НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен с до три проекта, изпълнени върху образец. Крайният срок за предаване е 24 март.
Използваните цветове и символи в килимите са специфични за всяка фолклорна област и за всяко населено място. Учениците ще трябва проучат символиката в орнаментиката на декоративните системи – маказа, елбетицата, канатицата, както и дървото на живота, женската фигура, символиката на цвета и особености на знаците и символите в различните региони на България, както и характерното им композиране в сюжети и сцени. 
Вече няколко години учениците от НХГ рисуват великденските яйца от градската украса за празника. Освен в центъра на Сливен, творенията им създават празнично настроение и на няколко кръстовища в града.