Солистите Веско Ешкенази - цигулка и Вероника Тодорова – акордеон започват нови гастроли с Плевенската филхармония. Това съобщиха за БТА от музикалния институт.
Интересът към събитието е голям - предвиденият концерт в столичната зала „България” на 27 март е разпродаден преди месец. Определена е втора дата на 3 август т.г. за тези, които не са успели да се снабдят с билети, уточниха от филхармонията. Проектът, наречен „В света на музиката”, преминава под диригентството на маестро Георги Милтиядов, концертмайстор е Чавдар Вълков.
Програмата включва пиеси от Бах, Вивалди, Моцарт, Хачатурян, Петко Стайнов, Ренцо Руджери, Енио Мориконе и други. Началото на турнето ще бъде поставено този понеделник – 20 март, в Народно читалище „Развитие” – Враца от 19.00 часа. Следват концерти в Драматичен театър – Видин на 23 март, от 19.00 часа, и на 24 март в Дома на енергетика – Козлодуй, от 18.30 часа. Този цикъл от гастроли приключва на 27 март в зала „България” в София
Веско Ешкенази свири на цигулка Гуарнери дел Джезу от 1738 г. Той е лауреат на международни конкурси за цигулари, концертмайстор е на Кралския Концертгебау оркестър, с който свири на най-престижните сцени по света с изтъкнати диригенти. Вероника Тодорова е започнала обучението си по акордеон в Троян, след което продължава в Дийц-Германия. Студентка е в Джаз-академия на Ренцо Руджери в Италия, завършва и инструментална педагогика в Музикалната академия в Дармщад, Германия. Изявява се на сцените в Германия, Италия, Австрия, Холандия, Норвегия, Финландия, Швейцария, Словакия, Румъния. Носител е на първи награди от национални и международни конкурси. След 17 години извън България, през 2020 г. Вероника се завръща в родината и основава международен фестивал в Дебнево. Тя изпълнява широкоспектърен репертоар - от барок, класика и танго-нуево до собствени композиции и етно-джаз. Поредното турне е част от празничната програма за отбелязване 70-годишнината от създаването на Плевенската филхармония.