„Сфумато“ възобновява своя „Малък сезон“ след няколко години прекъсване поради пандемията, съобщават от театралната работилница.
Новото издание на фестивала ще продължи от 24 юни до 3 юли, а темата е „Войната и мирът“.
„Днес повече от всякога да правиш култура означава да си насрещен, да водиш битка за смисъл срещу инерциите, липсата на хоризонт, демоните на страха, ожесточението, агресията и омразата. Културата като духовна опозиция. Заговор в името на доброто“, коментират от „Сфумато“.
В „Малък сезон“ ще бъдат номинирани до пет събития с възможност за включване в програмата на сезон 2023-2024 г., уточняват от „Сфумато“. Право на участие имат професионалисти и студенти след втори курс на ВУЗ-овете по изкуство на възраст до 35 години.
Предвижда се създаването и представянето на около трийсет събития - български и чуждестранни, на сцената на „Сфумато“ и откритите пространства около театъра. Предвиждат се също ателиета, презентации на идеи, дебати и дискусии по наболелите социални, човешки и творчески проблеми днес, участие на широка аудитория млади правещи хора, водени от изявени деятели на културата като Жан-Пиер Тибода - френски театрален критик, проф. Ивайло Дичев - културолог и публицист, Явор Гърдев - театрален и кино режисьор, Павел Гатилов - украински театрален режисьор.
От „Сфумато“ припомнят, че „Малък сезон” е ежегоден фестивал за най-младите от всички изкуства, който вече трето десетилетие всяко лято отваря врати за оригинални творчески акции, създадени от млади хора с идеи, приведени в действие въпреки всичко - въпреки кризите, конюнктурите на пазара, цензурата на пийпълметриите, лошо скриваното презрение на силните на деня към мястото на артиста в обществото и към артистизма като другата истина за човека в нашия прекалено прагматичен свят.
/ДД