Съвместни културни прояви обсъдиха представители на Посолството на Китай у нас и кметът на община Плевен Георг Спартански. Дипломатите гостуваха на Плевен по повод награждаване на деца от арт школа "Колорит", съобщават от пресцентъра на общината.
Гуан Син, културен съветник в посолството, Чън Дзъя, временен началник на Търговския отдел и Дай Ин, аташе по въпросите на културата, са разгледали възможностите за бъдещи проекти в сферата на културата на Посолството на Китай, които след София могат да се реализират и в Плевен. 
Сред тях са Фестивалът на Драконовите лодки, който ще се проведе в Панчарево през юни. Същия месец участниците във фестивала могат да гостуват в Плевен с културна програма, съчетана с демонстрации на китайска кухня, чайни церемонии и арт базар, представящ традиционни източни занаяти, посочват от общината.
В края на юни Китайското посолство предвижда да проведе Форум на музеи от Китай и България като за участие да бъде поканен Регионалният исторически музей в Плевен. Друго предложение е да се организират пленери на млади художници от побратимените с Плевен китайски градове Чинджоу и Чунцин с техни връстници от града ни. Подобен проект вече се осъществява с национално училище по изкуствата в Пловдив.
БТА припомня, че вчера на церемония в Народно читалище "Съгласие 1869" дипломатите от Посолството на Китай у нас връчиха медали и сертификати на децата от арт школа "Колорит", отличени в международната онлайн изложба-конкурс "Детска екологична живопис". На плевенската школа е присъдена наградата "Най-добър организатор", която включва сертификат и златен медал. Малките творци на "Колорит" са удостоени общо с 26 отличия, от които два златни, осем сребърни и десет бронзови медали. Почетни награди са присъдени на още шест деца.