Турция подкрепя разширяването на сътрудничеството по проекта за Трансанадолския газопровод (ТАНАП) за увеличаване на доставките на газ от Каспийския регион на международния пазар, заяви днес турският външен министър Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. Чавушоглу каза това на откриването в Анкара  на извънредната среща на високо равнище на Организацията на тюркските държави (ОТД). 
Чавушоглу отбеляза още, че на фона на геополитическите процеси нараства значението на тези държави, включително в енергийния сектор.
„Съвместно изпълняваме големи енергийни проекти като петролопровода Баку-Тбилиси-Джейхан и Трансанадолския газопровод (ТАНАП - TANAP). Необходимо е да се разшири сътрудничеството в тази посока, за да се увеличат доставките на каспийски газ чрез ТАНАП. В тази връзка е особено важен тристранният меморандум, подписан от Турция, Азербайджан и Туркменистан“, каза турският министър.
Въпросът за износа на туркменски газ беше обсъден на 14 декември от президентите на трите страни на среща в Туркменистан. След срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган възложи на министъра на енергетиката да разработи темата за износа на туркменски природен газ за Европа в рамките на един месец, припомня ТАСС.
Членки на все по-влиятелната организацията са Турция, Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан. Туркменистан и Унгария са със статут на страни наблюдателки. Предишното наименование на ОТД бе Тюркски съвет, който бе създаден през 2009 г. по инициатива на тогавашния президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев с цел развитие на връзките между тюркските държави. На днешната среща на върха в качеството на наблюдател е поканена и т. нар. Севернокипърска турска република, призната само от Анкара.
Говорейки за регионални въпроси Чавушоглу заяви, че войната в Украйна и развитията в Афганистан са тясно свързани с организацията.
Ние трябва да укрепим нашето единство. Фактът, че Севернокипърската турска република (СКТР) е сред нас като наблюдател е много значим в това отношение, каза турският външен министър.
Признаването на суверенното равноправие, правата и равноправния международен статут  на турския кипърски народ и премахването на изолацията и рестрикциите, на които е подложена СКТР трябва да бъдат наша обща цел, подчерта Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция.