Гостуващи трупи ще представят през април в Плевен „Червено и черно” по Стендал и „Свекърва” от Антон Страшимиров, съобщиха от Драматично-кукления театър „Иван Радоев” - Плевен.
Драматургичната версия на един от най-великите френски романи на Стендал е реализирана от Юрий Дачев с режисьор Бина Харалампиева и трупата на Малък градски театър „Зад канала” - София. Това е една среща между младия талант и опита, която ще бъде показана за ценителите на театъра в Плевен на 26 април. „Любовта винаги е била най-важната работа в живота ми, ако не и единствената“, тази мисъл на Стендал е цитирана от организаторите по повод гастрола на „Червено и черно” в Плевен.В представлението участват: Богдан Бухалов, Диана Димитрова, Христо Пъдев, Леонид Йовчев, Малин Кръстев, Христина Караиванова, Таня Пашанкова, Владимир Димитров, Мартина Тодорова, Александър Карасански, Атанас Чопов.
Интерес сред почитателите на театралното изкуство предизвика и гостуването на Драматичен театър „Рачо Стоянов” – Габрово на плевенска сцена с българската класика „Свекърва” от Антон Страшимиров, която ще бъде показана под режисурата на Петринел Гочев и сценографията на Даниела Николчова. Композитор е Ян Руменин, а хореографията е дело на Светлана Цвяткова. В ролята на Костанда ще се представи Надежда Петкова, която има номинация „Икар” през 2014 година. В представлението ще участват Стоян Руменин, Виолина Доцева, Любомира Башева, Адриана Димова, Димо Димов, Петко Койчев и Петър Рангелов. В анотацията за спектакъла се посочва, че в „Свекърва“ има класически триъгълник син/съпруг-съпруга/снаха-майка/свекърва, който се допълва от роднини и трети лица, всеки с интересите си от раздялата на младото семейство. Пиесата, която има пословична слава, ще бъде показана за първи път в Плевен на 4 април от 19.00 часа.