Съюзът на българските журналисти (СБЖ) ще бъде домакин на дискусия на тема „Европейския законодателен акт за свободата на медиите“, съобщиха от организацията.
Дискусията ще се състои на 24 март от 10:30 часа в клуб „Журналист“ на СБЖ. Поканени за участие са представители на министерствата на правосъдието и на културата, както и на Европейската комисия (ЕК) в България, журналисти, експерти, юристи.
На 9 ноември 2022 г. в Дома на Европа също се проведе дискусия на тема „Европейски законодателен акт за свободата на медиите“. Събитието бе организирано от Бюрото на Европейския парламент в България заедно със списание „Ентърпрайз“. Пресаташето на Представителството на ЕК в България Никола Миладинов тогава изрази мнение, че европейският законодателен акт за свободата на медиите въвежда защита в две направления – политическа независимост и защита от политически и корпоративен натиск и защита от финансова независимост и подчинение въз основа на приход. В дискусията се включиха евродепутати, журналисти, учени и граждани.